Drie miljoenste glasvezelaansluiting Nederland aangelegd

De drie miljoenste glasvezelaansluiting in Nederland is vandaag gerealiseerd in het Gelderse Aalten. Voor deze mijlpaal sluit staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) zelf zorgboerderij De Neeth aan op snel internet via het netwerk van Glasvezel buitenaf.

Doel

Het kabinet heeft als doel gesteld dat álle Nederlanders in 2023 over snel vast breedbandinternet (minimaal 100 Megabit per seconde) beschikken.

Toegang

97% van de Nederlanders heeft nu al toegang tot snel vast breedband internet. Overal beschikbare en snelle communicatie kan inmiddels als basisbehoefte worden gezien en is een randvoorwaarde voor een concurrerende economie. Daarom haalt het kabinet het doel dat iedereen de beschikking heeft over een 100 Mbps-verbinding twee jaar naar voren. Daarnaast is het streven dat in dat jaar (2023) een grote meerderheid al over 1 Gigabit per seconde beschikt.

Actieplan

Deze en andere uitgangspunten staan in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet afgelopen zomer heeft gepresenteerd. De aangescherpte doelen dragen bij aan Nederland Digitaal, de kabinetsambitie om van Nederland dé digitale koploper van Europa te maken.

Overheid

Daar waar private investeringen moeilijk tot stand komen om dit te realiseren en actief overheidsoptreden nodig is, bijvoorbeeld in buitengebieden, gaat het ministerie van EZK extra ondersteuning bieden aan gemeenten en provincies zoals kennisuitwisseling over onder andere leges en graafdieptes.

De aanpak van Glasvezel buitenaf , dat hiervoor convenanten sluit met gemeenten en provincies, is een goed praktijkvoorbeeld van hoe de aanleg van snel internet wordt mogelijk gemaakt.

Sociale media: