Duitse publieke zenders maken line up DVB-T2 in HD bekend

De Duitse publieke omroepen ARD en ZDF hebben bekend gemaakt dat ze haar gehele aanbod per eind maart 2017 via de digitale ether in DVB-T2 in HD zal aanbieden.

HD-kwaliteit

DVB-T2 is de opvolger van de huidige DVB-T-norm voor uitzendingen van televisie via de digitale ether. De nieuwe norm is efficiënter in het frequentiegebruik en biedt de mogelijkheid om uitzendingen in HD-kwaliteit uit te zenden. Voor de ontvangst van dit signaal is wel een nieuwe digitale ontvanger nodig of een geschikte televisie.

Aanbod

De Duitse publieke omroep heeft de televisiezenders die zij gaat uitzenden via DVB-T2 inmiddels bekend gemaakt. Het gaat om ARD Das Erste, ZDF, KiKa, ARTE, 3Sat, Phoenix, ZDF Neo, ZDF Info, One, Taggeschau 24, ARD Alpha, en maximaal zeven regionale publieke zenders. Thans worden deze zenders in SD / Standaardkwaliteit aangeboden via DVB-T in heel Duitsland. Thans is er een multiplex in DVB-T2 beschikbaar, waarbij ook de commerciële Duitse zenders in de nieuwe norm gecodeerd in HD worden uitgezonden. Alleen ARD Das Erste en ZDF zijn thans in HD beschikbaar in DVB-T2

Nieuwe standaard

In juni 2019 is het de bedoeling dat de overgang van DVB-T naar DVB-T2 is afgerond bij onze Oosterburen. Komend voorjaar wordt er een start gemaakt met de transitie in on andere Hamburg, Munchen, Berlijn, Nurnberg, Leipzig, Koln en Bonn. Eind 2017 is het de bedoeling dat de grote steden in DVB-T2 zijn overgegaan. Commerciële zenders zullen bij de overgang naar de nieuwe norm niet langer free to air via de ether beschikbaar zijn in Duitsland, aangezien deze in Irdeto gecodeerd worden en via Freenet TV beschikbaar komen. Duitsland maakt in DVB-T2 gebruik van de compressiestandaard HEVC H.265. Er zijn naar schatting circa 16,7 miljoen huishoudens die hun televisie hebben aangesloten aan een antenne voor de tot nu toe kosteloze DVB-T ontvangst, oftewel circa 45 %.

Nederland

In Nederland wordt digitale televisie (Digitenne) nog uitgezonden via de DVB-T-norm. KPN heeft onlangs haar uitzendvergunning voor Digitenne verlengd zien worden tot 2030. Aangezien er in de toekomst minder ruimte beschikbaar is voor uitzendingen van televisie via de digitale ether zal KPN op den duur ook de overstap naar de nieuwe norm DVB-T2 gaan maken. Ook de publieke omroep heeft plannen om op termijn over te stappen naar deze nieuwe norm met haar uitzendingen via de digitale ether.

2 reacties

  1. Zoals hier al is aangegeven zijn de Duitse zenders overgestapt op een ander systeem waardoor we via Digitenne geen ontvangst meer hebben. Hoe kan ik dit oplossen?

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.