Vergunning digitale ethertelevisie blijft bij Digitenne van KPN

De huidige vergunninghouder voor digitale ethertelevisie, Digitenne B.V., blijft het recht houden gebruik te maken van frequenties voor digitale ethertelevisie (DVB-T). Dit bericht het Agentschap Telecom op haar website. De nieuwe vergunning gaat in per 1 februari 2017 en heeft een looptijd van 13 jaar.

Geen veiling

De vergunning zou door Agentschap Telecom worden verdeeld via een veiling die vanaf 4 juli a.s. gepland stond. Doordat één van de twee deelnemers zich heeft teruggetrokken uit de veiling, is de noodzaak tot veilen komen te vervallen en wordt de vergunning verleend aan de enige resterende deelnemer. Het is niet bekend wie de tweede deelnemer
was.

DVB-T2 technologie

De nieuwe vergunning zorgt ervoor dat de kijkers door het gebruik van een nieuwe technologie (DVB-T2) televisieprogramma’s in HD-beeldkwaliteit kunnen worden aangeboden. Het toepassen van deze efficiëntere technologie is daarnaast nodig omdat een deel van de omroepband (de 700 MHz-band) in 2020 beschikbaar zal komen voor mobiele communicatie, waardoor verdere groei van mobiele communicatie mogelijk is.

Nieuwe ontvangers

Om zenders in de nieuwe DVB-T2-norm te kunnen bekijken dienen kijkers wel te beschikken over een geschikte ontvanger. De meeste ontvangers die momenteel in Nederland in de huiskamers staan beschikken nog niet over de mogelijkheid om programma’s in de nieuwe norm te bekijken.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.