Eigenaren 8FM en PuurNL vangen bot bij rechter over hoogte toezichtskosten

De bedrijven achter de regionale commerciële radiozenders 8FM en PuurNL zijn in het ongelijk gesteld door de rechter over de hoogte van de toezichtskosten die het Commissariaat voor de Media in rekening heeft gebracht. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant deze week bepaald.

CRZN en TiDa B.V.

De bedrijven CRZN (Commerciële Radio Zuid Nederland B.V) en TiDa B.V. waren het niet eens met de manier waarop het Commissariaat voor de Media de toezichtskosten heeft berekend en hebben hier dit voor de rechter gebracht.

CRZN en TiDa B.V. zijn de bedrijven achter de radiozenders 8FM en Puur NL. Deze radiozenders zijn te ontvangen in Zuid-Nederland. Puur NL heeft inmiddels haar uitzendingen gestaakt en via deze frequenties is RADIONL te horen. De radiozenders zenden in Noord-Brabant en Zeeland met edities per regio.

Toezichtskosten

Voor elk van deze edities moeten er toezichtskosten betaald worden aan het Commissariaat voor de Media. In 2014 ging het om een totaalbedrag van een kleine tienduizend euro, in 2015 moest er meer dan dertigduizend euro worden betaald door beide bedrijven aan toezichtskosten. De manier waarop deze bedragen worden berekend door het commissariaat is volgens beide bedrijven niet juist en zij stapten naar de rechter.

Maximumbedrag

Beide media-instellingen hadden aangevoerd dat bij het bepalen van de hoogte van het tarief moet worden gekeken naar het maximumbedrag voor de toepasselijke tariefgroep. De rechtbank is het hier niet mee eens. De hoogte van het tarief kan worden bepaald door het hoogst mogelijke bedrag dat op grond van de toepasselijke tabel voor één toestemming kan worden gerekend.

DAB+

Daarnaast wilden CRZN en Tida van de rechtbank weten of in de berekening voor de toezichtskosten (een percentage van) het aantal huishoudens dat een DAB+-frequentie kan ontvangen, wel mag worden meegenomen. De rechtbank is van oordeel dat bij de berekening van de toezichtskosten ook de huishoudens die gebruikmaken van DAB+ moeten worden meegenomen. Het gaat immers om het aantal huishoudens dat een radio-omroepdienst technisch in Nederland kan ontvangen.

Evenredige verdeling

Ook voerden CRZN en TiDa aan dat deze wijze van berekening van toezichtskosten strijd levert met het beginsel van een evenredige verdeling van lasten. De rechtbank ging ook hierin niet mee. Het is namelijk niet aan de rechter om het wettelijk systeem, zoals vastgelegd in de Mediawet of de Toezichtskostenregeling, te bekritiseren. Hier ligt volgens de rechtbank (eventueel) een taak voor de wetgever.

Hoger beroep

Tegen de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant is nog hoger beroep mogelijk. De gehele uitspraak is hier te vinden.