Eredivisie Live definitief in handen Fox

eredivisielive[UPDATE] Rupert Murdoch’s FOX mag definitief een meerderheidsbelang nemen in de betaalzender Eredivisie Live. Daarmee heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit ingestemd.  FOX maakte in augustus bekend dat het een belang van 51 procent neemt in Eredivisie Media & Marketing (EMM). Het bedrijf verzekerde zich voor de komende 13 jaar van de uitzendrechten van de eredivisie. Naar verluidt is daarmee een bedrag van 1 miljard euro gemoeid. De 18 clubs en de KNVB hebben eerder al ingestemd met het bod.

Telegraaf: Samenvattingen in 2014 naar FOX
Naast de live uitzendingen van het Eredivisie-voetbal op een betaalzender zullen volgens de Telegraaf ook de samenvattingen vanaf 2014 te zien zijn op FOX.  Raymond van der Vliet, algemeen directeur FOX International Channels, stelt nadrukkelijk dat de eventuele nieuwe FOX-zender een open net zal zijn. De mediawet verplicht de samenvattingen op zondagavond uit te zenden op een open net dat door ten minste driekwart van alle huishoudens kan worden ontvangen. Op dit moment worden de samenvattingen uitgezonden door de NOS. Met de publieke omroep is het contract voor de samenvattingen een jaar verlengd (tot 2014) om tijd te hebben voor onderzoek naar de mogelijkheden voor de lancering van een nieuwe zender of een samenwerking met een bestaande Nederlandse zender. 

“Ook andere zenders kunnen bieden op samenvattingen”
Volgens Alex Tielbeke van de Eredivisie CV komen de samenvattingen van de Eredivisie niet automatisch bij Fox terecht. Ook de NOS en andere partijen kunnen bieden op de rechten. Dat zegt Alex Tielbeke van de Eredivisie CV op BNR Nieuwsradio.

NOS wil ook na 2014 samenvattingen uitzenden
De NOS gaat zich er hard voor maken om ook na het seizoen 2013-2014 de samenvattingen van de eredivisie te blijven uitzenden. Algemeen directeur Jan de Jong zei dit vrijdag in het Radio 1 Journaal in een reactie op de goedkeuring van het plan van het Amerikaanse tv-netwerk Fox om een meerderheidsbelang te nemen in Eredivisie Live. “We moesten op deze goedkeuring wachten. We gaan nu zeker proberen om de rechten te houden. We kunnen zeker niet onrealistisch bieden, want we hebben te maken met bezuinigingen. Maar we zitten nog in de wedstrijd en we gaan proberen te scoren”, aldus De Jong op Radio 1.

NMA: Samenvattingen maximaal zes jaar bij Fox
Volgens De Telegraaf heeft de NMa heeft wel bepaald dat na afloop van de licentie aan de NOS de duur voor het uitzenden van samenvattingen bij een nieuwe FOX zender beperkt is tot maximaal zes jaar. Die termijn is nodig om een nieuwe zender in de markt te kunnen zetten. De NMa verwacht dat de concurrentie tussen televisiekanalen fors zal toenemen. Na deze zes jaar moeten de voetbalclubs de rechten van de NMa aan de markt aanbieden. Alle televisiekanalen kunnen dan weer meedingen naar de samenvattingsrechten. 

KNVB: Deal goed voor de voetbalclubs
“Het is goed is dat er nu duidelijkheid is”, liet de voetbalbond in een reactie aan het ANP weten. “De KNVB is blij voor de Eredivisie CV dat de plannen nu echt verder vormgegeven kunnen worden.” “Zoals de bond al in de zomer aangaf, past deze ontwikkeling bij het ondernemerschap dat ECV/EMM vier jaar geleden is gestart en is die goed voor het voetbal in brede zin. Enerzijds wordt de zender verder geprofessionaliseerd, anderzijds is het in financieel opzicht goed voor de clubs.” 

Lees ook:

  • ‘Bord op schoot gaat verdwijnen’ via Parool
  • ‘Met alleen samenvattingen red je het niet’ via Volkskrant
  • Persbericht Fox International Channels Benelux