Voetbal: Eredivisie zet archiefbeelden op Youtube

De Eredivisie CV heeft samen met de voetbalclubs in Nederland een archief op YouTube gelanceerd. In dit archief zijn ruim 1.000 hoogtepunten van de 53 (voormalige) Eredivisieclubs te bekijken, waaronder doelpunten, samenvattingen en zelfs live-wedstrijden.

Beroep op voetbalfans

Tegelijkertijd wordt een beroep op alle voetbalfans gedaan om ontbrekende beelden aan te leveren. Met het ontsluiten van dit cultureel voetbalerfgoed wil de Eredivisie het 60-jarig archief veilig stellen voor de toekomst en toegankelijk maken voor fans in binnen- en buitenland.

Lancering

Vandaag, vrijdag 1 september is het archief officieel gelanceerd bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. In samenwerking met de Eredivisieclubs, ODMedia, Beeld en Geluid, de NOS en Google zijn ruim 1.000 memorabele momenten uit 60 jaar Eredivisie online gezet.

Oproep

Ondanks dat heel wat historische momenten online staan, is het archief nog verre van compleet. Er wordt daarom een oproep gedaan aan fans om ontbrekende beelden te delen. Alex Tielbeke,directeur Eredivisie CV: “Tijdens onze zoektocht naar archiefbeelden hebben we ontdekt dat veel oude videofragmenten nog op analoge tapes staan. Bijna de helft van deze beelden zijn in de loop der jaren onbruikbaar geworden, onvindbaar of in een aantal gevallen zelfs vernietigd. We willen daarom iedereen die nog over historische beelden van de Eredivisie beschikt, verzoeken om dit met ons te delen. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat ons voetbal archief toegankelijk en behouden blijft voor iedereen.

Het archief is sinds vandaag te bekijken op Youtube

Video: