Etherpiraten ook actief via de digitale ether met DAB+

Tot op heden waren etherpiraten voornamelijk te horen op FM en middengolf. Maar etherpiraten hebben nu ook de digitale ether ontdekt middels DAB+.

Zuid-Limburg

Op sociale media wordt bericht dat sinds kort in het weekeinde in Zuid-Limburg een etherpiraat actief is op DAB+. Aangezien via één DAB+-kanaal meerdere radiozenders doorgegeven kunnen worden zijn er via kanaal 5A in delen van Limburg een aantal radiozenders illegaal te horen in de digitale ether.

Het zou gaan om Radio Caroline, Seagull en Paradise en Paradise USA. Het is niet duidelijk of de uitzendingen afkomstig zijn van Nederlands grondgebied of uit de buurlanden Duitsland of België.

Illegaal

Het is niet de eerste keer dat er illegale uitzendingen via de digitale ether zijn te horen. Eerder al zouden in Oost Nederland etherpiraten actief zijn via de digitale ether. De investeringen in een DAB+-zender zijn wel wat groter dan de kosten van een FM-zender. Voordeel van digitale radiozender via de ether is dat er via één zender meerdere radiokanalen uitgezonden kunnen worden.

Via informatie en (open-source) software op Internet is het mogelijk om een DAB+-pakket in de lucht te brengen.

Lokale omroeopen

Vorig jaar hebben diverse lokale omroepen al bewezen dat met beperkte investeringen in het mogelijk is om uit te zenden via de digitale ether.

Sociale media: