Filmweekend Philip Seymour Hoffman bij NPO

npoVandaag en morgen zendt de Nederlandse Publieke Omroep drie films met de onlangs overleden acteur Philip Seymour Hoffman uit.

Met de vertoning van deze films brengt de NPO een ode aan een van de beste en meest veelzijdige acteurs van zijn generatie.

 

In deze films toont Hoffman zijn diversiteit door achtereenvolgens in de huid te kruipen van een pastoor die wordt verdacht van kindermisbruik, een doorgewinterde spindoctor van een presidentskandidaat en getroebleerde theaterregisseur. Voor zijn rol in Doubt werd Hoffman genomineerd voor een Oscar.

Doubt (VPRO) Vrijdag 28 februari, Nederland 2, 23.15 uur
Zuster Aloysius ( Meryl Streep) heeft in de jaren zestig de wind er goed onder op een katholieke school in de Bronx, New York. Schoolpastoor Brendan (Hoffman) vindt dat er wel wat aardiger gedaan kan worden tegen de leerlingen. Maar als de jonge, naïeve zuster James (Amy Adams) aan Aloysius vertelt dat hij de enige zwarte leerling van de school achter gesloten deuren even apart nam, rijzen er al snel onaangename verdenkingen. Het op een Pulitzer-prijswinnend toneelstuk gebaseerde script en het goede spel leverden vijf Oscarnominaties op.

The Ides of March (VARA) Zaterdag 1 maart, Nederland 3, 22.30 uur
De vierde film van George Clooney als regisseur volgt de opkomst van een jonge, ambitieuze mediastrateeg (Ryan Gosling), die ervoor moet zorgen dat zijn kandidaat, de charismatische gouverneur Morris (Clooney), de presidentskandidaat van de Democraten wordt. Fraai geschoten en goed geacteerd drama over bedrog, opportunisme en teleurstelling,

Synecdoche, New York (VPRO) Zaterdag 1 maart, Nederland 2, 00.20 uur
Theaterregisseur Caden Cotard (Hoffman) wordt verlaten door zijn vrouw, hoort dat hij ernstig ziek is én wordt in de gelegenheid gesteld om een bijzondere productie te regisseren. Een ‘keihard, realistisch en eerlijk stuk over het echte leven’ moet het worden. Het wordt in elk geval een langlopend project. Vervreemdend regiedebuut van Charlie Kaufman, de scenarist van Being John Malkovich, Adaptation. en Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Prijs ter herdenking van Philip Seymour Hoffman
In de Verenigde Staten is een prijs in het leven geroepen ter herdenking van Philip Seymour Hoffman. De theaterschrijver die de onderscheiding krijgt, zal meteen 45.000 dollar rijker zijn. De prijs wordt gefinancierd door de tabloid National Enquirer en haar uitgever American Media Inc. De krant had na de dood van Philip Seymour Hoffman geschreven dat de acteur een homoseksuele relatie had met een van zijn vrienden, David Katz. Die diende daarop een klacht in tegen het blad wegens laster. Maar in plaats van het tot een proces te laten komen, werd de zaak onderling geregeld. Katz kwam met het idee dat National Enquirer elk jaar een onderscheiding voor een auteur zou betalen, legt zijn advocaat Judd Bernstein uit. Volgens de krant New York Times zou de onderscheiding de Relentless Award heten. De National Enquirer heeft ook een volledige bladzijde in de New York Times gekocht om zich te excuseren voor de eerdere berichtgeving over de overleden Oscarwinnaar.