“Forse prijsverhogingen abonnementen televisie en Internet”

Nederlanders worden ook dit jaar geconfronteerd met forse prijsverhogingen van hun televisie- en/of Internetabonnement. Grote providers als KPN en Ziggo hebben prijsverhogingen aangekondigd per 1 juli en ook een aantal kleinere providers voert prijsverhogingen door. Dit blijkt uit onderzoek van de website Pricewise.

Stijging

Gemiddeld gaat het om een bedrag van € 2,- tot € 3,- per maand, omgerekend € 20,- tot € 40,- op jaarbasis. Bij stijgingen die hoger liggen dan de huidige inflatie, zoals het geval is bij KPN, Ziggo en XS4ALL, hebben bestaande klanten het recht om hun contract kosteloos op te zeggen.

Ziggo

Bij Ziggo gaat het om een gemiddelde verhoging van € 1,65 per maand. De abonnementsprijzen van de meest afgenomen alles-in-1-pakketten gaan echter met € 2,- omhoog. In een toelichting op de verhoging geeft Ziggo aan dat de provider fors investeert om het netwerk betrouwbaarder en veiliger te maken.

KPN

Bij KPN gaat het om een verhoging van € 2,50 per maand bij de verschillende pakketten voor internet en voor internet en tv. Abonnementen die werden afgesloten voor juli 2017 gaan ook in prijs omhoog, variërend van € 1,- tot € 4,- per maand. Net als Ziggo geeft KPN aan dat prijsverhogingen nodig zijn voor meer investeringen in het netwerk. In tegenstelling tot Ziggo staat tegenover de prijsverhoging van KPN wel een hogere internetsnelheid en wordt het zenderaanbod aangepast.

“Behoorlijk bedrag”

Op jaarbasis gaat het toch om een behoorlijk bedrag. Bovendien is het belangrijk om goed naar de onderlinge verschillen in internetsnelheid en televisiepakketten te kijken. De verschillen per pakket kunnen aanzienlijk zijn,” aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Vorig jaar verhoogden vrijwel alle grote providers hun telecomprijzen ook al. Uit onderzoek van Pricewise bleek toen dat de prijzen met gemiddeld € 22,- op jaarbasis omhoog gingen. Daar komt nu nog eens zo’n € 20,- tot € 40,- bovenop, afhankelijk van de provider en het pakket.