Fresh FM: Intrekken uitzendvergunning is “disproportioneel”

Fresh FM vindt het intrekken van de uitzendvergunning door Agentschap Telecom “disproportioneel” en heeft een kort geding aangespannen tegen het agentschap.

Voldoet niet aan de voorwaarden

Agentschap Telecom maakte vandaag tegenover deze website bekend dat de uitzendvergunning van de regionale commerciële radiozender per 1 september niet verlengd gaat worden. De radiozender zou niet voldoen aan de aan de vergunningsvoorwaarden.

Kort geding

Fresh FM heeft een kort geding aangespannen tegen de beslissing van het Agentschap Telecom de vergunning van de radiozender niet te verlengen. “De beslissing van het AT is gebaseerd op het feit dat Fresh FM een aantal netverbeteringen niet in gebruik heeft genomen“, aldus Fresh FM in een reactie aan deze website.

Netverbeteringen

Volgens de radiozender bestaan deze netverbeteringen slechts uit slechts 11% van de frequenties in het frequentiekavel B05. Het gaat om onder andere steunzenders in Zoetermeer, Gouda, Naaldwijk en Almere.

Overmacht

Voor deze steunzender is wel een vergunning afgegeven door Agentschap Telecom maar de zenders zijn nooit in gebruik genomen. Daarnaast zou de radiozender de steunzenders niet in gebruik kunnen nemen door “overmacht en omdat er procedures liepen bij de ACM die zien op medegebruik van de installaties van KPN en Broadcast Partners.“, aldus de radiozender in een reactie.

Disproportioneel

De intrekking is volgens de regionale commerciële radiozender disproportioneel. “In totaal zijn van verschillende radiozenders 23 netverbeteringen niet in gebruik, inclusief landelijke zenders als 538, Sky Radio en Veronica.”, aldus de radiozender in de reactie.

Blijven aanvechten

Fresh FM zal de beslissing blijven aanvechten tot aan de hoogste rechtbank. Een veiling van Kavel B5 zal Fresh FM proberen tegen te houden, en zich verzetten tegen het toewijzen van Kavel B5 aan een nieuwe vergunninghouder. Een nieuwe vergunninghouder die zich geconfronteerd ziet met dezelfde problemen als Fresh FM, en een groot aantal procedures. Een vergunning van AT is geen garantie, zo bleek bijvoorbeeld ook voor RTL FM.”, aldus de radiozender in de reactie. De rechter doet aanstaande donderdag, 31 augustus, uitspraak.

Radiozender gaat door

De uitspraak zal sowieso niet het einde van Fresh FM betekenen: de zender zal gewoon doorgaan via Internet en mogelijk andere distributievormen zoals DAB+, aldus de radiozender.