Gemeente wil lokale omroep Studio Alphen helpende hand bieden

Het college van burgemeester en wethouders in Alphen aan den Rijn stelt de gemeenteraad voor om Studio Alphen structureel te bekostigen op voorwaarde dat er vanuit het bedrijfsleven een vergelijkbare extra bijdrage komt voor de lokale omroep. Het voorstel wordt binnenkort besproken in de gemeenteraad.

Publiek-private combinatie

De lokale omroep wil in de toekomst gaan werken met een zogenaamde “publiek-private combinatie” aldus een persbericht van de omroep: “In een nieuwe publiek-private combinatie wil de omroep beter voorbereid zijn op ontwikkelingen in het medialandschap en anticiperen op veranderend consumentengedrag. Ook voorkomt deze constructie dat de publieke omroep commerciële risico’s loopt, dat verliezen afgewenteld worden op de gemeente en dat zij ‘dubbel werk’ doet wat ook in de private sector uitgevoerd kan worden.”, aldus de omroep in een persbericht.

Nieuw bestuur

De lokale omroep heeft al op organisatorisch niveau een aantal aanpassingen doorgevoerd. In het bestuur zijn nieuwe mensen aangetreden en de kosten (nog) verder verlaagd, waarbij het aantal betaalde krachten van vier naar twee is teruggebracht. Deze kostenverlaging zal de inhoud en kwaliteit van de programma’s aantasten, tenzij efficiënter en effectiever wordt gewerkt.

Uitbesteden

In 2016 en 2017 wil de omroep de uitvoering grotendeels uitbesteden aan een producent, waardoor de benodigde middelen voor méér klanten gebruikt kunnen worden dan alleen Studio Alphen.

Mediawet

In de huidige situatie is het op basis van de Mediawet verboden dat Studio Alphen dat zelf doet. Investeringen en commerciële risico’s komen bij deze producent te liggen, die in opdracht en onder regie van Studio Alphen producties gaat aanleveren. Het bestuur van Studio Alphen voert daarvoor gesprekken met partijen in de regio. Voor de beroepskrachten en de circa 100 vrijwilligers betekent dit natuurlijk ook een verandering.

Lokale omroep van het jaar

Donderdag werd bekend dat Studio Alphen genomineerd is door de OLON, de overkoepelende organisatie, voor de titel Lokale Omroep van het Jaar. Begin juni wordt duidelijk of de lokale omroep ook de winnaar is.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.