Giel, Gerard en Michiel vanaf 18 december in Glazen Huis 3FM

3fmsrGiel Beelen, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra zijn de 3 dj’s die vanaf 18 december zes dagen in het Glazen Huis verblijven voor 3FM Serious Request 2012. 3FM zendermanager Wilbert Mutsaers maakte zojuist de drie namen bekend tijdens de Coen & Sander Show op de publieke popzender.

Voor de negende editie van de actie staat het Glazen Huis op de Oude Markt in Enschede. Giel, Gerard en Michiel eten die dagen niets en maken 24 uur per dag radio en TV. De actie is continu online te volgen via 3FM.nl. Dit alles met één doel: zoveel mogelijk aandacht vragen en geld inzamelen voor de stille ramp die centraal staat: babysterfte.

Ruim 5,5 miljoen baby’s sterven elk jaar binnen een maand na de geboorte of voor en tijdens de bevalling. Babysterfte is een stille ramp die zich elke 6 seconden voltrekt. Oorzaak is het ontbreken van goede medische zorg en begeleiding. Klinieken of ziekenhuizen zijn vaak voor zwangere vrouwen, jonge moeders en hun baby’s niet bereikbaar of niet toegerust op de verzorging van de allerkleinsten. Veel vrouwen weten niet goed hoe zij goed voor een pasgeboren kind moeten zorgen. Met eenvoudige hulp en begeleiding kan deze stille ramp bestreden worden. Daarom vragen 3FM en het Rode Kruis met Serious Request dit jaar aandacht voor deze kwetsbare allerkleinsten.  Het Rode Kruis helptHet Rode Kruis helpt en bereikt met haar netwerk van miljoenen vrijwilligers de moeders en baby’s die dat het hardst nodig hebben. Het Rode Kruis kan levens redden door hulp en begeleiding voor, tijdens en na de geboorte van een baby. De organisatie initieert zwangerschapscontroles en kan bijdragen aan de opleiding van verloskundigen. Getrainde Rode Kruis vrijwilligers gaan na een bevalling op huisbezoek en kunnen zo tijdig gezondheidsproblemen bij een baby signaleren en zorg bieden. Het Rode Kruis zet zich in voor voorlichting, hygiënepakketten en medische instrumenten voor een veilige bevalling en helpt bijvoorbeeld met vervoer naar een ziekenhuis. 

Met 3FM Serious Request zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj’s van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

In 2004 haalde 3FM Serious Request € 915.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM samen met het Rode Kruis elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Vanaf 2006 sloot Studio Brussel zich aan bij de actie. In 2008 deed het Zweedse P3/SVT dat en in 2009 ook het Zwitserse radiostation DRS 3 samen met Schweizer Fernsehen. Ook in Nairobi, Kenia staat sinds 2008 elk jaar een Glazen Huis. In 2011 stond het Glazen Huis in Leiden en was de opbrengst op de slotavond van de actie € 8.621.004,-. In 2012 staat het Glazen Huis in Enschede en in 2013 in Leeuwarden. (Persbericht 3FM)