“Gordon wordt inderdaad weinig gedraaid in Hilversum”

Zanger Gordon haalde afgelopen week stevig uit in een interview in de Volkskrant rond het muziekbeleid van de publieke radiozenders. Volgens Gordon (Cornelis Willem Heuckeroth) zou zijn muziek amper gedraaid worden door de radiozenders in Hilversum. Niet alleen de zanger zelf maar ook Gerard Joling, Rob de Nijs en René Froger worden volgens de zanger te weinig gedraaid.

Top 40

De samenstellers van de Top 40 vergeleek de zanger in het interview met “pure maffia” en “een smerige bende”. Inmiddels heeft de zanger op zijn Facebook-pagina zijn uitspraken met betrekking tot de Top 40 terug genomen. “Omdat ik het harde bewijs niet op tafel kan leggen, had ik deze uitlatingen beter niet kunnen doen”, schreef de zanger woensdag in een persbericht op zijn Facebookpagina.

Airplay

Dagblad NRC.next deed op basis van de uitspraken van Gordon onderzoek of het daadwerkelijk zo slecht gesteld is met de ‘airplay’ van Gordon en andere zangers als Joling, Froger en De Nijs. Volgens het dagblad blijkt uit onderzoek dat de uitlatingen van Gordon grotendeels waar zijn. Het dagblad onderschrijft de conclusie met cijfers van SoundAware, een bedrijf dat voor Buma Stemra exact bijhoudt welke muziek radiozenders draaien. “Op basis van die gegevens worden de auteursafdrachten bepaald, dus de nauwkeurigheid ervan is groot”,aldus het dagblad.

15 keer Gordon

Uit de cijfers van SoundAware blijkt dat op de vijf publieke radiozenders Gordon het afgelopen jaar in totaal 15 keer te horen was, Gerard Joling 12 keer, René Froger 52 keer en Rob de Nijs 535 keer. Vijf jaar geleden werden de eerste drie zangers nog substantieel vaker gedraaid; Gordon bijvoorbeeld 99 keer. Guus Meeuwis wordt inderdaad vaak gedraaid in Hilversum: vorig jaar 737 keer. Volgens een NPO-woordvoerder stemmen de publieke zenders de muziekkeuze af op profielen. „Een enkele keer Gordon” past bij Radio 2. Op Radio 5 is hij „soms” te horen, aldus de woordvoerder tegenover het dagblad.

Buma Cultuur

Buma Cultuur deed vorig jaar al een oproep aan de publieke radiozenders om meer Nederlandstalige muziek te draaien. „Bij de landelijke zenders NPO Radio 1, 2 en 3FM is slechts 4,6 procent van de honderd meest gedraaide nummers Nederlandstalig”, aldus Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur destijds. De organisatie zei toen om de tafel te gaan zitten met de publieke omroep. Inmiddels heeft de publieke omroep de Nederlandstalige themazender SterrenNL meer ruimte gegeven. De zender is naast Internet sinds deze week ook te ontvangen in de digitale ether via DAB+.

“Gordon is voor ons Michael Jackson”

Nico Silvius, directeur-eigenaar van de commerciële radiozender RADIONL heeft begrip voor Gordons frustratie. „Wij hebben op dit moment 31 songs van Gordon actief staan. Daarvan draaien we er vier tot zeven per dag. Wat Michael Jackson voor Sky Radio, is, is Gordon voor ons. Wij zijn ook een zender voor het volk.”, aldus Silvius in NRC.next. De publieke omroep spiegelt zich volgens Silvius aan een commercieel station als Radio 538. „Als ze in Hilversum al eens iets Nederlandstalig draaien dan is het altijd weer Bløf, Marco Borsato of Guus Meeuwis. Nooit Gordon of Bauer, want die zijn niet jong en hip.”

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.