Gouden NL-Award voor app RTV Noord

televisieWoensdagavond zijn voor de twaalfde keer de NL-Awards uitgereikt, de onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. 

De categorieoverstijgende Gouden NL-Award gaat deze keer niet naar een radio- of televisieprogramma: de winnaar is RTV Noord met de aardbevingsapp. In totaal vielen er zeven regionale omroepen in de prijzen.

 

De winnaars van de NL-Awards 2013 per categorie:

 • RADIO NIEUWS: RTV Rijnmond – Compilatie Ruwaard van Putten ziekenhuis
 • TV NIEUWS: RTV Noord – Noord Vandaag extra
 • RADIO ACHTERGROND: RTV Rijnmond – Rijnmond staat stil – Hineh Ma Tov
 • TV ACHTERGROND: Omroep Flevoland – S.C. Buitenboys, geweld heeft nooit het laatste woord
 • RADIO VARIA: RTV Utrecht – Aan tafel – Reportage vrouwengevangenis Nieuwersluis
 • TV VARIA: Omroep West – De leukste school – Stedelijk College Zoetermeer
 • EVENEMENTEN: Omroep Brabant – De koning in Brabant
 • DOCUMENTAIRE: RTV Oost – Houdt God van vrouwen?
 • SOCIALE INTERACTIE: RTV Noord – De aardbevingsapp
 • EERVOLLE VERMELDING: RTV Noord-Holland – IJsmeester Jan uit Jisp
 • GOUDEN NL-AWARD: RTV Noord – De aardbevingsapp

Jury: ‘Omroepen trouw aan regionale functie’
Het valt de jury op hoe snel en effectief de regionale publieke omroepen de afgelopen jaren multi- en crossmediaal zijn gaan werken. De categorie Crossmediale Producties, die was ingesteld ter stimulering, is daarom dit jaar vervangen door de categorie Sociale Interactie. En daar valt meteen de categorieoverstijgende Gouden NL-Award, waaraan een geldprijs van € 2500,- is verbonden.

RTV Noord wint met de aardbevingsapp, die op basis van de informatie van de Groningers zelf laat zien waar de aarde beeft. Volgens de jury heeft RTV Noord begrepen dat een nieuwe mediatoepassing ‘de ultieme mogelijkheid biedt om je publiek te betrekken en als correspondent in te zetten. Heel nuttig voor de mensen in de regio, maar ook journalistiek inzetbaar als informatiebron’.

Het complete juryrapport vind je hier: http://www.roosrtv.nl/downloads/Juryrapport%20NL-Awards%202013.pdf

De jury
De jury voor de NL-Awards 2013 stond onder voorzitterschap van Harro Coumans (voormalig directeur L1) en bestond verder uit Heidi Wulfsen (chef binnenlandredactie NOS), Menno Reemeijer (verslaggever NOS), Margreet Hiemstra (samensteller bij Omrop Fryslân en winnaar Gouden NL-Award 2012), Orfee Geldhof (programmaverantwoordelijke Radio 2 West-Vlaanderen), Piet Bakker (Lector Massamedia en Digitalisering Hogeschool Utrecht), Arnold Wielenga (voormalig adjunct directeur/hoofdredacteur RTV Noord), Karel van den Berg (trainer journalistieke creativiteit De Mediapraktijk), Alex Beishuizen (zelfstandig media-adviseur), Hansje van Etten (eindredacteur Holland Doc) en Willem Wits (documentairemaker). Jenny Booms is de secretaris van de jury.

NPO Doc
De winnende documentaire ‘Houdt God van vrouwen?’ van RTV Oost is donderdagavond 13 maart om 19.12 uur te zien op het kanaal NPO Doc, met aansluitend een interview met regisseur Emile van Rouveroy van Nieuwaal.