Grootschalige glasvezelaanleg KPN in Amsterdam

In Amsterdam krijgen 320.000 huishoudens de komende jaren een aansluiting op het glasvezelnetwerk van KPN, aldus het telecombedrijf in een persbericht.

Eerste kwartaal 2020

KPN begint in het eerste kwartaal van 2020 met de uitrol in de wijken Amsterdam-Noord en Buitenveldert. Het gaat om zogenoemde fiber to the home aansluitingen van de straatkast in de wijk tot in de woning van de consument. Daarna zullen geleidelijk de andere wijken volgen. Halverwege volgend jaar zullen de eerste huishoudens aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. Op dit moment hebben ruim 90.000 huishoudens al een glasvezelaansluiting van KPN (Oosterparkbuurt, IJburg, Indische Buurt, De Aker, Nieuw Sloten en Osdorp).

Meerjarig project

De aanleg van het glasvezelnetwerk in Amsterdam is een meerjarig project. KPN gaat het netwerk wijk voor wijk en straat voor straat aanleggen. Eerst wordt de beste aanlegroute bepaald. Dan volgen de graafwerkzaamheden en wordt de glasvezelkabel gelegd en in de woning gemonteerd. Bewoners worden hierover van tevoren geïnformeerd en we leggen samen met de bewoner vast wanneer we komen aansluiten.

Eén miljoen aansluitingen tot eind 2021

KPN sluit in heel Nederland tot eind 2021 ongeveer één miljoen huishoudens op glasvezel aan, bovenop de ruim twee miljoen die het al heeft aangesloten. Met twee derde van alle gemeenten is KPN in gesprek over de aanleg van glasvezel en het is op dit moment in ruim 65 gebieden bezig met uitrol. Als het glasvezelnet er eenmaal ligt, staat het open voor de diensten van diverse service providers.

Ziggo

Niet alleen KPN is bezig om haar netwerk op te waarderen. Ook concurrent VodafoneZiggo is bezig met het verbeteren van haar network. Onder de noemer Giganet kunnen in de toekomst snelheden tot 1 Gbps worden aangeboden. Deze diensten worden al geleverd in Utrecht en Hilversum.