Grootste deel ‘media tijd’ naar televisie

kijkcijfersVan alle media besteden we verreweg de meeste tijd aan het TV kijken, bijna 3 uur per dag. Aan internet besteden we 103 minuten per dag middels het browsen, social media, mailen maar ook gamen en luisteren naar muziek.  Dit zijn enkele conclusies uit de extra analyses die SPOT door RenĂ© van Beers van Tilburg University heeft laten uitvoeren op de resultaten van het Media:tijd tijdbesteding onderzoek.

 

Van alle media besteden we verreweg de meeste tijd aan TV kijken, voor de gemiddelde Nederlander van 13 jaar en ouder is dat bijna 3 uur per dag (166 minuten). Dat is live, uitgesteld en on demand TV kijken, ongeacht via welk apparaat. Niet internet maar radio is op TV na het meest geconsumeerde medium. Ruim 2 uur per dag. Naarmate de leeftijd stijgt, wordt er meer TV gekeken. Van alle leeftijdsgroepen is Internet het grootst onder jongeren van 13-19 jaar. De jongeren zijn 3,5 uur per dag online. Daarnaast kijken zij ook twee uur per dag TV. Lezen doet deze groep nauwelijks.

Kijkend naar de apparaten, die gebruikt worden voor de consumptie van media is de conclusie duidelijk. Ondanks de toenemende beschikbaarheid en mogelijkheden van online devices consumeren we media nog op een traditionele manier. TV via het TV toestel, de krant via de papieren uitgave en radio via het radio toestel. Gedreven door het aanbod gamen we wel veel op online devices.

De meeste mediatijd wordt besteed op werkdagen
Alhoewel de zondag de beste bekeken TV dag is van de week besteden we op werkdagen meer tijd aan media dan in het weekend. Op zondag nemen we liever tijd voor slapen, persoonlijke verzorging, eten en het gebruik maken van vrije tijd. Op zaterdag nemen we meer tijd voor de krant. Zoals gezegd kijken we op zondag meer TV. Radio luisteren wordt veel meer op werkdagen gedaan, veel onderweg naar en tijdens het werk. Opvallend is dat we op weekdagen ook actiever zijn op het internet voor mailen, bezoeken websites en gebruik van social media. (via Spot.nl)