Haagse ‘krakerszender’ Radio Tonka viert wederom feest

radioDe radiozender Radio Tonka uit Den Haag bestaat dit jaar twintig jaar en viert dat dit weekeinde nog een keer met een festival. In juni werd ook al een jubileumfestival gehouden vanwege het twintig jarig bestaan, toen in cafĂ© de Vinger.

Radio Tonka begon in 1994 als vrije radiozender maar zendt sinds een aantal jaar legaal uit via de lokale radiozender Den Haag FM.

Geschiedenis
Radio Tonka is in 1994 ontstaan nadat enkele programmamakers die een alternatief cultureel programma maakten bij de lokale omroep (Lokatel) daar niet meer welkom waren vanwege de steeds sterker wordende commercialisering. Mensen uit de kraakbeweging en de alternatieve subculturen uit Den Haag kwamen met het idee om een station op te richten in navolging van de vrije radiostations in Amsterdam en Nijmegen. Radio Tonka is vanaf dat moment het platform voor de Haagse underground en alternatieve subculturen. Radio Tonka zond uit vanuit diverse kraakpanden in Den Haag als het Brullend Breekijzer, De Illusie en De Blauwe Aanslag.

Nadat het Agentschap Telecom in 2004 de Haagse ether onder handen nam en alle illegale radiozenders het zwijgen had opgelegd kon Radio Tonka in 2005 uitzenden via de publieke lokale omroep Den Haag FM. Sinds 1 oktober 2005 mag Radio Tonka zes dagen per week de nachtelijke uren vullen op Den Haag FM.

Dit weekeinde wordt er door Radio Tonka wederom feest gevierd. Vandaag en morgen is er een gratis festival in de MaakHaven in Den Haag met optredens van onder andere Dyzack, Laura Palmer, Alkaloid, Jack Tulp, Sista Lisa, Professor Azzacove, Ampex, Mono-Amine, Willie Wonka All Stars en Prins Django. Meer informatie via: http://www.radiotonka.org/