Herdenking atoombom op Hiroshima op NPO 2

Vandaag is het precies zeventig jaar geleden dat Hiroshima werd getroffen door een atoombom. De publieke televisiezender NPO 2 staat hier uitgebreid bij stil.

Herdenking

Het is vandaag precies zeventig jaar geleden dat de Japanse stad Hiroshima werd getroffen door een atoombom. De NOS doet die dag vanaf 19.10 uur op NPO 2 verslag van de jaarlijkse herdenking in het Hiroshima Peace Memorial Park. Bij de plechtigheid zijn overlevenden, nabestaanden en vertegenwoordigers uit tientallen landen aanwezig.

Capitulatie

In het programma is ook een terugblik te zien op de gebeurtenissen van 6 augustus 1945, waarbij als gevolg van een vernietigende explosie naar schatting 140.000 mensen om het leven kwamen. Met de atoomaanval wilden de VS Japan dwingen tot capitulatie. Drie dagen na de aanval lieten de Amerikanen een tweede atoombom vallen op de stad Nagasaki, die nog eens 80.000 levens eiste. Ook is er een reportage over de gevolgen van de atoomaanvallen voor de Japanse bevolking. Tot op de dag van vandaag overlijden mensen in Japan door de radioactieve straling.

Herdenking Hiroshima, donderdag 6 augustus, 19.10 uur, NOS, NPO 2

Japans perspectief

Later vanavond zendt de VPRO op NPO 2 een documentaire uit met niet eerder vrij gegeven beelden van overheid en leger en archiefbeelden van de Japanse televisie. Deze film laat het verhaal zien van de aanloop naar de ontploffing en de verwoestende gevolgen ervan vanuit Japanse perspectief. De nucleaire bom op Hiroshima luidde het begin van een nieuw tijdperk in. De ontploffing doodde niet alleen meer dan 100.000 mensen, maar zette ook het einde in van de Tweede Wereldoorlog en was het begin van het nucleaire tijdperk. Het gewapend conflict, de internationale politiek en de veiligheid van de mensheid zou nooit meer hetzelfde zijn.

2Doc: Hiroshima, donderdag 6 augustus, 22.45 uur, VPRO, NPO 2