Historische zendmast in Berlijn-Britz ontmanteld

Afgelopen zaterdag is in Duitsland de laatste zendmast van het zenderpark Berlijn-Britz ontmanteld. Via deze zendmast zond jarenlang de RIAS (Rundfunk im Amerikanischen Sektor) uit in West-Berlijn.

RIAS

Met een ontploffing kwam er zaterdagmiddag een einde aan de 160 meter hoge zendmast in de wijk Berlijn-Britz. De zendmast is gebouwd in 1961 en werd gebruikt voor het uitzenden van de signalen van RIAS (Rundfunk im Amerikanischen Sektor). Deze omroep verzorgde onder toezicht van de Amerikanen radio-uitzendingen via de kanalen RIAS 1 en RIAS 2 tussen 1946 en 1993 in West-Berlijn. Met de Duitse eenwording en het einde van de Amerikaanse bezetting verdween ook RIAS. In 1992 werd de zender omgedoopt tot DeutschlandRadio Berlin en deze radiozender gaat nu door het leven als Deutschlandradio Kultur.

Amerikaanse leger

Voor de uitzendingen van RIAS bouwde het Amerikaanse leger in 1946 een antenne-systeem in Berlijn-Britz. De toenmalige antenne was gespannen tussen twee hoge houten palen. In de jaren erop volgend werd het antenneysteem verder uitgebreid om de ontvangst van de omroep te verbeteren. In 1961 werd de 160 meter hoge zendmast in gebruik genomen voor de uitzendingen van RIAS via de middengolf. Via de zender in Berlin-Britz werd destijds met een vermogen van 300 KiloWatt uitgezonden. Dit vermogen was destijds het grootste vermogen in Europa. De zender werd vaak gestoord door signalen uit Oost-Europa en derhalve was een groot uitzendvermogen van groot belang.

Niet alleen middengolf

Vanuit het zenderpark in Berlijn-Britz vonden niet alleen uitzendingen via de middengolf plaats maar er werd ook uitgezonden via FM, korte golf en er hebben zelfs uitzendingen via DRM (Digitale radio) plaatsgevonden. De uitzendingen van Deutschlandradio Kultur via de korte golf (6005 kHz) vanuit Berlijn waren in 2007 al gestaakt na een brand in het zendstation. In april 2012 werden ook de uitzendingen van Deutschlandfunk via 6190 kHz gestaakt vanwege technische problemen. Deutschlandfunk heeft toen besloten vanwege de hoge kosten de zender niet meer te repareren.

Uitzendingen tot 2013

DeutschlandRadio Kultur werd tot en met 4 september 2013 te horen via de 160 meter hoge zendmast in Berlin-Britz. Er werd uitgezonden via 990 kHz. In 2012 was al een deel van het zenderpark in Berlijn-Britz afgebroken afgelopen zaterdag werd de laatste zendmast op deze locatie ontmanteld.

Steeds meer Duitse radiozenders kiezen ervoor om de middengolfzenders uit de lucht te halen en te investeren in digitale technieken als DAB+ en Internet. Begin deze maand stopte de Westdeutscher Rundfunk (WDR) met haar middengolfuitzendingen en in september zal ook de Bayerische Rundfunk haar uitzendingen via de middengolf staken.

Een uitgebreid overzicht over de geschiedenis van het zenderpark Berlijn-Britz vind je hier: https://de.wikipedia.org/wiki/Sender_Berlin-Britz

Tweet over ontmantelen zendmast Berlijn-Britz:

Youtube video: