Honderden werknemers weg bij publieke radiozenders

npoJan Westerhof, directeur Audio van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), verwacht dat er de komende jaren honderden banen verloren gaan bij de publieke radiozenders.  ‘We zijn genoodzaakt met minder budget dezelfde ambities na te streven,’ zegt Westerhof in de Volskrant. ‘Dat er daarbij ontslagen zullen vallen, is onvermijdelijk.’ Hij verwacht dat er de komende jaren ‘honderden’ programmamakers zullen moeten vertrekken, zowel bij radio als tv. Het huidige kabinet wil vanaf 2016 nog eens 100 miljoen op de omroepen korten. Over hoe de invulling van de zenders er dan uit gaat zien, is Westerhof in gesprek met de omroepen en zijn raad van bestuur.

Westerhof geeft in de Volkskrant verder aan dat de zenderprofielen van de publieke radiozenders verder wordt verscherpt. ‘Veel mensen zullen hun favoriete programma zien verdwijnen,’ zegt hij. ‘Maar we komen de luisteraar tegemoet, onder meer met scherpere zenderprofielen.’ 

Volgens Westerhof blijven de kleinere radiozenders van het publieke bestel (Radio 5 en Radio 6) gewoon bestaan. Westerhof voorziet zelfs nog een uitbreiding van het aantal zenders als gevolg van de digitalisering van het radiolandschap. Meer zenderaanbod past volgens Westerhof bij de luisteraar van nu, die te allen tijde zelf wil bepalen waarnaar hij luistert.

De publieke radiozenders moeten in totaal 10 miljoen inleveren op het huidige budget van 90 miljoen euro. Woensdag besprak de directie audio van de NPO met de directies van de omroepen wat er vanaf 1 januari 2014 voor de zes radiostations zal veranderen. Westerhof doet nog geen uitspraken over de programmering, omdat de raad van bestuur van de NPO daar pas eind juni definitief over beslist. Zeker is in ieder geval dat het aantal programma’s flink vermindert, aldus de Volkskrant vandaag.