Italiaanse provincie Südtirol wil eind 2017 start maken met afschakelen FM

De zenderexploitant in de Noordelijke provincie Südtirol in Italië wil eind 2017 een start maken met het afschakelen van enkele FM-frequenties. Dit heeft de zenderexploitant van de provincie, RAS (Rundfunk-Anstalt Südtirol) vorige week bekend gemaakt.

Südtirol

Südtirol (of in het Italiaans Alto Adige) is een kleine autonome provincie in Noord-Italië waar ongeveer 500.000 inwoners wonen. In de provincie wordt voornamelijk Duits gepraat maar ook Italiaans en Ladinisch.

Radiozenders

Binnen de autonomie van de provincie is geregeld dat de Oostenrijkse radio- en televisiezenders van de publieke omroep ORF in heel Zuid-Tirol worden uitgezonden. Daarnaast worden ook onder andere de zenders van de Duitse omroepen Bayerische Rundfunk, ARD, ZDF, het Zwitserse SRF (tv) en het Zwitserse Radio Romantsch in heel Zuid-Tirol beschikbaar gesteld.

De uitzendingen worden verzorgd door zenderexploitant RAS. Daarnaast zendt ook de RAI uit via haar eigen zenderexploitant Rai Way. De Italiaanse publieke omroep Rai heeft in Alto Adige drie afdelingen: Rai Sudtirol, Rai Ladinia en Rai Alto Adige, waarbij er een speciale radio- en tv-zender bestaat in voornamelijk de Duitse taal onder de naam Rai Sudtirol.

DAB+

De provincie beschikt inmiddels over drie multiplexen voor digitale radio via de ether (DAB+). Op deze kanalen wordt zowel in de DAB+ als de DAB-norm uitgezonden. Vanaf 31 januari 2017 zullen de bestaande DAB-uitzendingen worden gestaakt en zal er alleen in de DAB+-norm worden uitgezonden.

Via de kanalen worden naast de eigen radiozenders van zowel Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse omroepen doorgegeven. De RAI beschikt daarnaast over een eigen DAB-netwerk in de provincie.

Start afschakelen FM

De RAS heeft deze week tijdens de bijeenkomst WorldDAB General Assembly 2016 in Oostenrijk bekend gemaakt dat het plannen heeft om eind 2017 een aantal FM-zenders te gaan uitschakelen. Het zou gaan om een zestal FM-zenders. De RAS beschikt over een zeer uitgebreid FM-netwerk in Südtirol in verband met het bergachtige gebied.

Er zijn in de regio Südtirol, net als in de rest van Italië nog geen plannen voor een totale uitschakeling van het FM-netwerk.

Tweets

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.