Italiaanse publieke omroep Rai herziet themaradio-aanbod

De Italiaanse publieke omroep Rai herziet haar thematische radio-aanbod. Hiertoe worden naast de hoofdzenders Rai Radio 1, Rai Radio 2 en Rai Radio 3 vijf vernieuwde zenders geïntroduceerd.

DAB+ en internet

De thematische zenders worden uitgezonden via DAB+ en internet. De vierde en de vijfde zender worden ook via DVB-T (digitale televisie via de ether) en satelliet uitgezonden. Dit geldt ook voor de verkeersinformatiezender Rai IsoRadio en de parlementaire radiozender Rai GR Parlamento. Beide zenders zender overigens ook vrijwel landelijk via de FM uit. Sinds juni 2014 worden de nu nog als ‘webradio’ bekende radiozenders via DAB+ uitgezonden.

Uitbreiding DAB+-dekking

De DAB+ dekking is thans in Italië voor alle zenders gerealiseerd in Lombardia, Veneto, Lazio, Campania, Fruili Venezia Giulia, Piemonte, Aosta, een deel van Sardinie en de noordkant van Sicilie waarmee 43 % van de Italianen wordt bereikt. De bedoeling is dit uit te breiden tot heel Italië; dit jaar is het plan in totaal 60 nieuwe DAB+ zenders van de Rai aan te zetten.

Met de vernieuwing van de themaradiozenders accentueert de Rai het belang van deze vijf zenders. In totaal heeft de Rai aldus tien radiostations.

Rai Radio 4 Light

Rai Radio 4 Light zal per 7 september de zender Rai Radio FD4 vervangen. Rai Radio FD4 zendt vooral non stop soft pop uit en zal dit blijven doen onder de nieuwe naam. De zender bestaat sinds 1958 en was oorspronkelijk een radiozender die via draadomroep van de voorganger van Telecom Italia werd aangeboden en nog steeds ook op deze wijze wordt uitgezonden (vandaar de aanduiding ‘FD’ oftewel Filodiffusione). De zender wordt in de regio Trieste ook via de regionale zender Rai Radio Trst A uitgezonden van 19:35 tot 07 uur via FM. Van 22 tot 00 uur wordt non stop jazz uitgezonden.

Rai Radio 5 Classica

Rai Radio 5 Classica zal eveneens per 7 september starten en de plek innemen van Rai Radio FD5 met vooral non stop klassieke muziek. Van middernacht tot 02 uur wordt Euroclassic Notturno daarop uitgezonden. In Milaan, Rome, Napels en Turijn wordt deze zender ook via FM uitgezonden. De zender bestaat sinds 1959 en wordt net als Rai Radio FD4 via de draadomroep aangeboden.

Rai Radio 6 Teca

Rai Radio 6 Teca is de nieuwe naam voor Rai Webradio 6 Il Passato Presente. Oorspronkelijk startte deze zender in oktober 2010 als webradiozender. Het kanaal put uit de archieven van de radiozenders van de Rai. Met theater, geschiedenis, litteratuur, economie, sport, wetenschap, film en reisprogramma’s. In september zal de zender een selectie van de winnende Rai-radioprogramma’s bij de Prix Italia uitenden. In november zullen er 40 uur aan speciale uitzendingen komen over de 40 jaar geleden overleden dichter Pier Paolo Passolini.

Rai Radio 7 Live

Rai Radio 7 Live. Is een totaal nieuwe zender. De zender zal 24 uur per dag live muziekregistraties uitzenden uit verleden en heden. Daarbij wordt aandacht besteed aan het Umbria Jazz Festival, Radio 2 Lucca summer Festival, Ravello Festival en meer. Rai Radio 7 Live is primair gericht op 14 tot 34-jarigen, maar tracht ook luisteraars tot 54 jaar aan te trekken. De zender is vooral een muziekzender.

Rai Radio 8 Opera

Rai Radio 8 Opera zal Rai Webradio 8 Pop & Rock vervangen. De webradiozender die sinds oktober 2010 bestaat, zal per 6 augustus omgevormd worden tot een opera-radiozender. Daarmee is de zender uniek in zijn soort. Zowel archiefmateriaal als nieuw materiaal zal ten gehore worden gebracht. De Rai zal ook een bijbehorende website over opera lanceren en samenwerking zoeken met opera-instituten. Bij de start zullen vier opera’s ten gehore worden gebracht onder de noemer Callas vs Tebaldi (Norma, Traviata, La Gioconda en Giovanni d’Arco van onder andere Giuseppe Verdi uitgevoerd door de Rai-orchesten uit de jaren ’50.van de vorige eeuw.

Een overzicht van alle livestreams van de Rai zijn te vinden via deze pagina. Dit overzicht zal spoedig worden aangepast aan de nieuwe situatie.