Janine Abbring presenteert VPRO Zomergasten 2017

Janine Abbring (Groningen, 1976) is de nieuwe presentator van het live interviewprogramma VPRO Zomergasten.

Abbring is presentator, tekstschrijver en programmamaker. VPRO Zomergasten is van 23 juli tot en met 27 augustus 2017 elke zondagavond te zien op NPO 2. Het nieuws over de aanstelling van Abbring lekte zondagavond al uit in het programma Zondag met Lubach.

Eindredacteur ZML

Als eindredacteur van het programma Zondag met Lubach is Janine Abbring de belangrijkste vrouw achter de schermen van deze satirische nieuwsshow, die in 2016 de Zilveren Nipkowschijf in de wacht sleepte. Van 2009 tot 2011 was Abbring één van de Jakhalzen van het programma De Wereld Draait Door en van 2011 tot 2015 presenteerde ze samen met Menno Bentveld Vroege vogels, het natuur- en duurzaamheidsprogramma op radio en televisie.

“Screentest”

‘Achter de schermen werken bevalt me prima en ik was niet actief op zoek naar werk voor de camera, maar toen ik werd gevraagd om een screentest te doen voor VPRO Zomergasten vond ik dat een unieke kans die ik niet wilde laten schieten,” vertelt Janine Abbring. Werken in het weekend is ze wel gewend: ‘Als presentator van Vroege Vogels op zondagmorgen kreeg ik vaak de vraag of ik dat vroege opstaan niet erg vond. Nu bereid ik me voor op de terugkerende vraag of ik dat late doorwerken op zondagavond niet vervelend vind.’

Over Janine Abbring

Janine Abbring studeerde journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Na haar opleiding Geschreven pers gaat ze in 1999 aan de slag op de kunstredactie van het Groninger Dagblad (nu Dagblad van het Noorden). In 2001 scoort ze samen met Arjen Lubach, als Slimme Schemer en Tido, onverwacht een nummer 2 hit met Jelle, een Friese parodie op het nummer Stan van de Amerikaanse rapper Eminem.

Na een zangcarrière van twee maanden contracteert RTV Noord haar als tv-maker en presentator. Ze presenteerde daar onder meer een wekelijks kunst- en cultuurprogramma en de dagelijkse live talkshow Groningen Vandaag en werd onderscheiden met de NL Award voor de beste regionale documentaire van 2004. In 2007 richt ze haar eigen productiebedrijf Nine Lives op.

Jakhals

Als Jakhals voor het programma De Wereld Draait Door (VARA) maakte Abbring onder meer items met toenmalig premier Balkenende op de AutoRAI en met de inmiddels kalende leden van de ooit immens populaire boyband Backstreet Boys en wist ze Geert Wilders voor haar microfoon te krijgen (in een item over politieke uitsluiting, wat resulteerde in een uitnodiging voor het verjaardagsfeestje van de PVV-leider). In 2012 deed Janine Abbring mee aan het programma Wie is de Mol (AVRO). Ze kwam ongelukkig terecht na een sprong in het water van een elf meter hoge klif in Zuid-Afrika en verbrijzelde daarbij een ruggenwervel.

Vanaf 2014 is Abbring eindredacteur van het wekelijkse satirische nieuwsprogramma Zondag met Lubach (VPRO), gepresenteerd door Arjen Lubach. Naast Zondag met Lubach heeft ze ook de eindverantwoordelijkheid voor Beestieboys (VPRO), een kinderprogramma over dieren en dierenvrienden gepresenteerd door Nicolaas Veul en Tim den Besten. Dat programma werd in 2016 bekroond met de kinderjuryprijs van het internationale festival Prix Jeunesse.

Zomergasten is van 23 juli tot en met 27 augustus 2017 elke zondagavond te zien op NPO 2.