Klassieke radiozender NPO Radio 4 bestaat 40 jaar

Vandaag, 28 december 2015, viert NPO Radio 4 haar 40e verjaardag. De zender viert dit feit vier dagen lang met de Top 40 van NPO Radio 4.

Primeur voor Veronica

Nadat 3FM in oktober van dit jaar haar 50e verjaardag mocht vieren, viert Radio 4 deze week haar 40e verjaardag. De eerste uitzending van NPO Radio 4 vond plaats op 28 december 1975. Op dat moment was tevens de eerste uitzending van Radio Veronica in het publieke bestel te horen. Radio Veronica was daarvoor actief geweest als zeezender voor de Nederlandse kust van Scheveningen. Hilversum 4 werd geopend door (een typetje van) André van Duin. In het begin waren er alleen ’s avonds programma’s maar al vrij snel werd de zendtijd uitgebreid.

Digitaal

Tegenwoordig is de radiozender 24 uur per dag in de lucht en naast FM ook te ontvangen via onder andere DAB+, Digitenne van KPN, alle digitale radiopakketten en werledwijd via Internet. Daarnaast heeft de klassieke radiozender een groot aantal themazenders actief op Internet. Daarnaast zal één van deze themazenders, NPO Radio 4 Concerten, vanaf medio 2016 ook via de digitale ether (DAB+), in heel Nederland te ontvangen zijn.

40 jaar

Tot en met donderdag 31 december viert Radio 4 haar 40e verjaardag en klinken de allermooiste concertopnames uit de afgelopen 40 jaar op de klassieke radiozender. Iedere dag wordt een decennium aan concerten behandeld. In alle programma’s overdag zijn delen uit deze concerten te horen. Bovendien kan de luisteraar elke dag stemmen op een keuzeconcert dat in het programma Podium ’s middags zal worden uitgezonden. De klassieke zender gaat bovendien op zoek naar de herinneringen van de luisteraar aan 40 jaar NPO Radio 4. Welke muziek verbindt de luisteraar met de jubilerende zender?

Concerten

In de loop van haar bestaan heeft de klassieke radiozender veel concerten opgenomen. NPO Radio 4 heeft bij wijze van staalkaart een Top 40 samengesteld van de meest bijzondere opnames. In de lijst staan concerten van onder meer Alfred Brendel, Astor Piazzolla, Dietrich Fischer-Dieskau, Elly Ameling, Janine Jansen, Koninklijk Concertgebouworkest, Murray Perahia, Nederlandse Bachvereniging, Nikolai Lugansky, het Radio Filharmonisch Orkest en van dirigenten als Bernard Haitink, Edo de Waart, Frans Brüggen, Jaap van Zweden, Nikolaus Harnoncourt, Reinbert de Leeuw, Riccardo Chailly, Ton Koopman en Valery Gergiev. Alle concerten uit de Top 40 staan vanaf 28 december op nporadio4.nl.

Meer informatie over de speciale programmering is te vinden op Internet.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.