Kort medianieuws 13 februari 2012

 • twitterDe Nederlandse mensenrechtenambassadeur stelt de zaak van de Saudische journalist Hamza Kashgari aan de orde in Saudi-ArabiĆ«. De man hangt daar mogelijk de doodstraf boven het hoofd nadat hij op Twitter kritiek had geuit op de profeet Mohammed. Lees verder.
 • KPN gaat investeren in startups vanuit een nieuw opgericht fonds onder de naam Fastlane Ventures. De focus ligt op internet, mobiel, games en social media. Lees verder.
 • KPN beaamt dat het onderhoud aan de ict-systemen “niet steeds optimaal” is geweest. Het bedrijf gaat vanwege de hack in zijn systemen het management van zijn ict-afdeling anders inrichten. Lees verder
 • The Pirate Bay heeft laten weten vanaf 29 februari geen torrent-links meer aan te bieden, maar enkel nog magnet-links. Het was nog onbekend wanneer de overstap, een van de laatste stappen in de decentralisatie van Bittorrent, ging plaatsvinden Lees verder.
 • Donderdag 16 februari vergaderen de leden van Buma/Stemra over de nieuwe bestuursstructuur. Onder druk van media en politiek moet dat leiden tot een transparanter bestuur leiden. Maar artiestenbond Ntb is nog lang niet tevreden over het voorstel dat er nu ligt. Lees verder.
 • De Grammy Awards zijn gisteren in de Verenigde Staten op twee verschillende momenten uitgezonden. In het oosten van de VS werd het live uitgezonden, in het westen zond omroep CBS de show drie uur later uit. Dat is gebruikelijk voor live-evenementen, maar veel Amerikanen zijn er klaar mee. Want: Je kunt sociale media niet vertragen. Lees verder.
 • Telemarketeers hebben in 2011 bijna 10.000 mensen gebeld, ondanks dat die zich hadden gemeld bij het bel-me-niet-register. Lees verder.
 • In China worden alle iPads uit de winkels verwijderd. Dat is het gevolg van een lopende rechtszaak over de tabletcomputer van technologiereus Apple. In China is handelsmerk ‘iPad’ namelijk niet van het Amerikaanse bedrijf, maar van het Chinese Proview Technology. Dat meldt de krant China Daily. Lees verder.
 • Haarlemse gemeenteraadsleden en wethouders zijn op de bres gesprongen voor Haarlems Dagblad. In een ingezonden brief spreken zij zich uit voor een onafhankelijke krant in Haarlem. De raadsleden zijn bang dat de Telegraaf Media Groep, eigenaar van deze krant, de titel op den duur gaat opheffen. Lees verder.
 • Een hacker heeft de beveiliging van een database gekraakt en publiceert persoonlijke gegevens van honderdduizenden mensen. Het gaat onder andere om de naw-gegevens van Bavaria-klanten. Lees verder.
 • De Vlaamse Televisieacademie heeft de genomineerden bekendgemaakt voor de Vlaamse Televisiesterren. Die worden uitgereikt aan de opmerkelijkste en beste programma’s van het voorbije jaar. De VRT haalde in totaal 27 nominaties binnen. Lees verder.
 • Sportzender Eurosport participeert vanaf 13 februari in Spot, het marketingcentrum voor TV-reclame. Met de deelname in Spot wordt Eurosport vertegenwoordigd in de Stichting Kijkonderzoek en het Centrum voor Merk en Communicatie (CMC). Eurosport is via Triade Media al enkele jaren actief op de TV-reclamemarkt en neemt via de media-exploitant deel in de verschillende innovatie- en onderzoekprojecten van SPOT  (via Adformatie)
 • Paroolcolumnist Auke Kok en -verslaggever Bas Soetenhorst behoren tot de zes genomineerden voor de M.J. Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van 2011. Lees verder.