Kort medianieuws 15 maart 2013

 • bnrHumberto Tan heeft vanochtend zijn laatste ochtendshow bij BNR Nieuwsradio gepresenteerd. Hij stopt per 18 maart met zijn dagelijkse ochtendprogramma, maar hij neemt niet definitief afscheid van het station. “Ik blijf bij BNR elke zaterdag van 12.00-13.00 een sportprogramma presenteren.” (RTL)
 • Mobiel internet via de laptop is inmiddels net zo snel als internet via ADSL. Internet via glasvezel is op zijn beurt weer sneller dan ADSL terwijl de gemiddeld kabelverbinding twee keer zo snel is als vDSL, zo blijkt uit recent onderzoek door iPing, dat sinds kort ook gratis rapportages biedt. Lees verder
 • De regionale omroep voor de provincie Utrecht, RTV Utrecht, heeft een nieuwe website in gebruik genomen: http://www.rtvutrecht.nl/
 • De ex-vriend van de eind 2009 om het leven gekomen Eline Melters uit Urmond heeft vrijdag aangifte gedaan tegen Melters’ familie wegens smaad en laster. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht weten. De aangifte komt een dag na de uitzending van Het Zesde Zintuig van RTL, waarin gesuggereerd wordt dat de ex-vriend Eline vermoord zou hebben. (via L1)
 • De Telefilms zijn terug. Zes maatschappelijke verhalen die verteld moesten worden. Een tikje absurdistisch, maar boven alles kritisch, ontroerend levensecht en spraakmakend. (via Nederland 2)
 • De gemeente Utrecht en Eurofiber zijn een contract met elkaar aangegaan voor de aanleg van een nieuw datanetwerk op basis van glasvezelverbindingen. Het netwerk vormt de fundering van een centrale ict-infrastructuur waarmee de gemeente de overstap maakt naar een nieuw werkplekconcept en digitale archieven.
 • De bazen van Spotify zijn in gesprek met muzieklabels om de rechten te vernieuwen, en die bedrijven te overtuigen van het nut van de gratis Spotify-versie. De streamingdienst onderzoekt daarmee nieuwe manieren om consumenten naar zijn betaalde service te lokken.
 • In Baasje Gezocht op SBS6, wordt voor verschillende huisdieren een nieuw liefdevol baasje gezocht. Rick Brandsteder gaat bij deze mensen op bezoek en kijkt mee naar de ontmoeting van huisdier en nieuwe baas. Baasje Gezocht is vanaf paaszondag 31 maart om 17.30 uur te zie bij SBS6. (Persbericht)
 • De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Pelgrimscode is donderdagavond bekeken door 878.000 mensen. Daarmee staat het EO-programma, dat wordt gepresenteerd door Bert van Leeuwen, op de 15e plek van de best bekeken programma’s van donderdag. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).
 • Johan Derksen wil van de RTL-directie de garantie dat VI-presentator Wilfred Genee ,,niet langer de redactie van Voetbal International afbrandt.” Dat vertelt de hoofdredacteur vrijdag bij Radio Rijnmond
 • Samsung heeft in New York zijn nieuwste smartphone voorgesteld, de Galaxy S4. Die volgt de erg succesvolle Galaxy S3 op en moet de iPhone 5 van Apple nog meer het vuur aan de schenen leggen. De opvallendste nieuwigheid is dat de Galaxy S4 met de ogen kan bestuurd worden.
 • In het Britse afluisterschandaal hebben de onderzoekers voor het eerst hun pijlen gericht op journalisten van de Mirror-krantengroep. Drie mannen tussen 40 en 49 jaar en een 47-jarige vrouw zijn opgepakt en worden ervan verdacht telefoons afgeluisterd te hebben. Dat heeft Scotland Yard laten weten.
 • De commerciële regionale radiozender Radio Oranje Nationaal is spectaculair gestegen in de luistercijfers. Uit een recent onderzoek van bureau Intomart GfK blijkt dat het aantal luisteraars van de zender in een jaar tijd meer dan verdubbeld is. In januari 2012 trok Radio Oranje Nationaal elke week 51.000 luisteraars, in januari 2013 is dat aantal opgelopen tot 104.000. Bovendien steeg de gemiddelde luistertijd tot meer dan vijf uur per dag in Gelderland en zelfs meer dan zes uur per dag in Noord-Brabant.