Kort medianieuws 17 april 2012

 • socialmedia‘Twitter met dit programma mee’, ”like’ ons op Facebook’, ‘bekijk meer beelden op onze website’. De contemporaine televisiekijker komt niet meer weg met onderuitgezakt op de bank naar het beeldscherm turen, maar wordt opgeroepen tot actie. Maar hoeveel effect sorteert dit eigenlijk? Veel, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Lees verder
 • Vier grote uitgevers van dagbladen slaan de handen ineen op het vlak van distributie. De Persgroep Nederland BV (Persgroep), NDC Mediagroep BV (NDC), Telegraaf Media Groep NV (TMG) en Koninklijke Wegener NV (Wegener) hebben een intentieverklaring getekend over een in te voeren distributiemodel voor gezamenlijke verspreiding van de ochtenddagbladen naar abonnees en losse-verkooppunten. Dat melden zij dinsdag in een persbericht
 • De Enschede Marathon is ook dit jaar live te zien op TV Enschede. De live-uitzending vanaf het start- en finishterrein begint zondag om 10.00 uur en loopt door tot 17.00 uur. TV Enschede brengt naast een uitgebreid verslag van de wedstrijdloop ook de duizenden amateurlopers in beeld, zij hebben de afgelopen maanden keihard getraind voor hun persoonlijke topprestatie. Ook op de radio is de marathon te volgen, op Enschede FM wordt zondag vanaf 10.00 uur verslag gedaan.
 • Radio West Sport komt op zondagmiddag 22 april naar sportpark Haasbroek in Zoeterwoude om live verslag te doen van de voetbalwedstrijd SJZ-Meerburg. De beelden van de dorpsderby zijn op maandag de 23ste te zien in TV West Sport. Radio West Sport doet elke zaterdag- en zondagmiddag live verslag van het amateur- en topklassevoetbal in de regio. Komende zondag presenteert presentator Willem van Zuilen de live-uitzending van 14 tot 18 uur vanaf sportpark Haasbroek. Het programma zal dan grotendeels in het teken zal staan van de voetbalwedstrijd die daar plaatsvindt, de dorpsderby tussen twee Zoeterwoudse clubs: SJZ en Meerburg.
 • Journalist Tim Verheyden versterkt vanaf volgende week de ploeg algemene verslaggevers van “Het journaal” van de VRT. Verheyden werkte het voorbije decennium voor VTM, zowel voor het duidingsprogramma “Telefacts” als “Het nieuws”. Lees verder.
 • Dirk Zeelenberg, Jeroen Spitzenberger en Waldemar Torensta gaan de hoofdrollen spelen in de nieuwe tv-serie Divorce. Het programma moet de mannelijke tegenhanger van de succesvolle serie Gooische Vrouwen worden. Lees verder.
 • Door een glasvezelmisser van KPN zit Pinetum Blijdenstein in Hilversum al bijna een week zonder telefoon. De telecomgigant slaagt er niet in de verbinding te herstellen. Sterker, vanaf woensdag zit de botanische tuin ook zonder internet. Lees verder.
 • De New York Times heet twee Pulitzerprijzen voor journalistiek gewonnen, voor internationale berichtgeving en duiding. De online publicaties Huffington Post en Politico wonnen dit jaar hun eerste award. Lees verder.
 • Het is een spannend jaar voor enkele persbureaus. Het voortbestaan van de Geassocieerde Persdiensten (GPD) is in gevaar met het vertrek van Wegener. Het ANP heeft het na de recente grote reorganisatie nog steeds lastig. Een derde persbureau, Novum, heeft geen last van opzeggende afnemers of reorganisaties. Daar lijkt het ondanks de turbulente economische en journalistieke tijden wel goed te gaan. Verklaring: lage tarieven. Novum past geen enkele cao toe, er is niet eens een bedrijfsregeling. Lees verder.
 • De gemeente Rotterdam heeft in de jaren 2004 – 2011 in de wijken Nesselande en Lloydkwartier een Fiber to the Home netwerk aangelegd. Het college van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam heeft de opdracht gegeven om te onderzoeken of het Fiber to the Home glasvezelnetwerk in de wijken Nesselande en het Lloydkwartier kan worden verkocht. Lees verder.
 • Deutsche Telekom zou de verkoop overwegen van T-Mobile in Nederland en joint venture Everything Everywhere in Engeland. Dat schrijft de Duitse Financial Times. Met de verkoop zou Deutsche Telekom zijn oorlogskas willen spekken. Lees verder.
 • XS4ALL kampt met een grote storing na een DDoS-aanval. De mailserver is niet te bereiken voor klanten. Ook de website zelf en websites van hostingklanten zijn onbereikbaar. Lees verder.