Kort medianieuws 19 april 2012

  • AVRO-presentatrice Maartje van Weegen (61) neemt afscheid van radio en televisie. Ze gaat op 1 september met pensioen, zo liet de AVRO donderdag weten. De presentatrice heeft dan een 41-jarige carrière op de Nederlandse radio en televisie achter de rug.  Lees verder.
  • Internetserviceproviders kunnen worden gedwongen gegevens van hun klanten over te dragen aan antipiraterijorganisaties en copyrighthouders. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie. Lees verder.
  • Dick Clark, een van de iconen van de Amerikaanse televisie, is woensdag op 82-jarige leeftijd aan een hartaanval in een ziekenhuis in Santa Monica (Californië) overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. lees verder.
  • De Britse politie heeft een journalist van de boulevardkrant The Sun aangehouden wegens ,,illegale betaling aan een overheidsfunctionaris”. Dit heeft Scotland Yard donderdag laten weten. Volgens berichten in Britse media gaat het om royaltyverslaggever Duncan Larcombe. Lees verder
  • KPN heeft een overeenkomst gesloten met Penthouse Digital Media Productions, wat zal resulteren in het tv-kanaal Penthouse HD 1 op de KPN-platformen. De zender is sinds 8 maart in SD-kwaliteit te bekijken via KPN’s erotiekpakket op de glasvezelnetwerken. Op 2 april werd het Penthouse-kanaal tevens via de DSL-netwerken van KPN geïntroduceerd. Binnenkort komt er dus een HD-aanbod bij. (TP)
  • Presentatrice Helge Prinsen is na 22 jaar weg bij Omroep Zeeland. De kantonrechter heeft haar arbeidscontract per 1 mei ontbonden. Zij krijgt 95.000 euro mee. Lees verder.
  • Sinds gisteren moet Londen het zonder analoge televisie doen. De laatste grote zenders hebben hun analoge signaal stopgezet. Geen ramp: de meeste gezinnen zijn inmiddels overgestapt op Freeview, satelliet of kabeltelevisie. Toch wordt één ding nu al node gemist: het oude vertrouwde teletekst. ‘Hoe moet ik nu de actuele sportuitslagen vinden Lees verder.
  • Telefoonfabrikant Nokia heeft het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 929 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend Lees verder.
  • Peter Bergwerff (61) stopt per 15 maart volgend jaar als hoofdredacteur en directeur van het Nederlands Dagblad. Hij blijft daarna tot zijn pensioen als schrijvend journalist aan de krant verbonden. Bergwerff is in maart 2013 veertig jaar in dienst van het Nederlands Dagblad. In een bijeenkomst gistermiddag met het personeel van de krant zei hij dat een goed moment te achten om ‘ruimte te maken voor verjonging van de leiding van ons bedrijf’
  • Mediamagnaat Rupert Murdoch en zijn zoon moeten volgende week voor de commissie-Leveson verschijnen. De commissie heeft op vraag van de Britse regering een onderzoek ingesteld naar de praktijken van de Britse media. Lees verder.