Kort medianieuws 22 februari 2013

 • trosStaatssecretaris Sander Dekker (Cultuur) zet de TROS het mes op de keel: samenwerken met de AVRO of anders binnen drie jaar weg uit het publieke bestel. De bewindsman gaat de fusie bij wet afdwingen , zo blijkt uit het nieuwe voorstel dat hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.Dat schrijft De Telegraaf.  (via AD)
 • De Vlaamse CommerciĆ«le zender Vtm heeft donderdag zijn voorjaarsprogrammatie voorgesteld. Zo zal het tweede seizoen van ‘Manneke Paul’ vanaf 10 maart al om half tien uitgezonden worden op woensdag en zondag, in plaats van om half elf op maandag en donderdag.  Lees verder
 • De Consumentenbond vindt het onzin dat belminuten, sms’jes en MB’s aan data niet langer houdbaar zijn dan een maand. Het wil dat het tegoed van alle mobiele abonnementen minimaal een jaar houdbaar blijft.
 • Twee oud-medewerkers van de geheime dienst AIVD hebben straf gekregen omdat ze in 2009 staatsgeheimen hebben gelekt naar De Telegraaf. Het gerechtshof in Den Haag heeft Heleen S. 16 maanden gevangenisstraf opgelegd en haar partner Hans H. 8 maanden. Bij de rechtbank in Haarlem werden zij in 2010 nog vrijgesproken.
 • Het wordt een bliksembezoek aan SyriĆ« voor Twan Huys: vandaag heen, zaterdag weer terug. Voor een speciale uitzending van Nieuwsuur heeft de nieuwsanchor het wel over, stelt hoofdredacteur Joost Oranje.
 • De voorlaatste aflevering van Wie is de Mol betekende het eindstation voor Zarayda Groenhart. Zij vulde van de vier nog overgebleven kandidaten de vragenlijst als slechtste in en moest daardoor op de drempel van de finale de show verlaten. (Volkskrant)
 • Grote kanshebbers op de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, De Tegel, zijn in ieder geval de Volkskrant en NRC Handelsblad. De organisatie van De Tegel maakte vrijdag de eerste nominaties bekend. De Volkskrant is twee keer genomineerd, NRC Handelsblad en nrc.next allebei een keer. (Novum)
 • Bezoekers van de Amerikaanse website NBC.com, wees gewaarschuwd. Hackers hebben daar tijdelijk malware verspreid die gemaakt is voor wachtwoorddiefstal.
 • De Belgische telecomoperatoren zijn niet tevreden met het voorstel van de Brusselse milieuminister Evelyne Huytebroeck dat toch het mobiele 4G-netwerk moet mogelijk maken in de hoofdstad. Zowel Belgacom, KNP Group Belgium als Mobistar bestempelen het plan dat nu op tafel ligt als “onaanvaardbaar”
 • Tv-productiebedrijf Eyeworks beschuldigt SBS van het overnemen van het format van Vliegende Hollanders: Sterren van de schans. Dat meldt NRC Handelsblad. Deze spelshow, waarin bekende Nederlanders van een skischans springen, begint vanavond op SBS 6. 
 • De renteloze lening die de gemeente Halderberge heeft verstrekt aan de lokale omroep, wordt niet omgezet tot een subsidie.Dat antwoorden burgemeester en wethouders aan de CDA-fractie in de gemeenteraad. B en W zien een terugbetaling via opdrachten ook niet zitten. (Stentor)
 • Zit er nog iemand te wachten op de regionale televisie? Paul van Gessel, de nieuwe directeur van de fusieomroep RTV-Noord-Holland/AT5 denkt van wel. Ook al zijn de kijkcijfers gekelderd tot een dramatisch niveau.
 • LIRA, de collectieve beheersorganisatie voor (scenario)schrijvers, vertalers en journalisten, heeft grote kabelaars UPC, Ziggo en Delta gedagvaard met als inzet de vergoeding voor (scenario)schrijvers. Lees verder
 • Binnen een week zijn bij Consumentenclaim al ruim 25.000 claims binnengekomen van mensen die vinden dat ze te veel hebben betaald voor hun televisie. Dat laat een woordvoerder van de consumentenorganisatie vrijdag weten.