Kort medianieuws 28 april 2011 – deel 2

 • rechtszaakAlberto Stegeman en zijn collega zijn ontslagen van rechtsvervolging voor het betreden van verboden terrein op Schiphol-Oost en het namaken van een KLM-pas. De twee deden dit voor uitzendingen van SBS-programma Undercover in Nederland. Lees verder.
 • Wat begon met een zakelijke discussie over uitzendrechten, ontaardde in een moddergevecht zonder weerga. Feyenoord en de regionale omroep RTV Rijnmond liggen rollebollend op straat, compleet met boycots en pesterijen. Over een Rotterdams conflict met het uiterlijk van een soap. Lees verder.
 • Wie verdient volgens u een lintje en mag wel eens in het zonnetje worden gezet? Net als voorgaande jaren reikt RTV Noord op Koninginnedag lintjes uit. Piet van Dijken trekt als speciale verslaggever door de provincie Groningen om mensen in het zonnetje te zetten en te benoemen tot “ridder in de orde van RTV Noord”. Lees verder.
 • Zonder specifieke cijfers te geven, meldt uitgeverij Wegener dat in het eerste kwartaal van 2011 de totale advertentie-inkomsten met tien procent zijn gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010. De Wegener dagbladen vertoonden zelfs een daling in de advertentieomzet van 12 procent. De huis-aan-huiskranten daalden 8 procent. Verder zijn papierkosten toegenomen, veroorzaakt door de stijging van de prijzen op de wereldpapiermarkt. Lees verder.
 • Volgende week woensdag zendt Canvas “Het groot mediadebat” uit, dat georganiseerd wordt door de VRT-nieuwsdienst. Minister van Media Ingrid Lieten, gedelegeerd bestuurder van de VRT Sandra De Preter, CEO van De Persgroep Christian Van Thillo en hoofdredacteur van NRC Handelsblad Peter Vandermeersch zullen er praten over de toekomst van het Vlaamse medialandschap. Lees verder.
 • Dagblad Twentsche Courant Tubantia brengt zondag een extra krant uit als FC Twente die dag kampioen wordt. De Tukkers spelen vanaf 14.30 uur thuis tegen Willem II. Lees verder.
 • Onder druk van de Britse koninklijke familie heeft de Australische zender ABC besloten het satirische commentaar bij het verslag van het huwelijk van prins William en Kate Middleton te schrappen. De groep komedianten The Chaser zou vrijdag bij de beelden commentaar leveren. Lees verder.
 • Google houdt via een speciale website de populariteit van de verschillende kandidaten voor het Eurovisie Songfestival bij. De 3JS staan momenteel op plek 36 van de 43. Lees verder.
 • Hoewel het vanuit zakelijk oogpunt begrijpelijk is dat KPN investeringen in zijn mobiele infrastructuur aan hun klanten wil doorberekenen door datadiensten zoals mobiele VoiP duurder te maken, graaft de telecomprovider met deze stap zijn eigen graf. Daarover zijn de telecom- en internetexperts van Computable het grotendeels eens. Lees verder.
 • Aanbieders van programma’s en content kunnen voortaan, gebruik makend van het platform van Glashart Media, eenvoudig en snel zelf eigen interactieve tv diensten over glasvezel leveren. Lees verder.
 • Station Hilversum Noord wordt toch omgedoopt tot station Hilversum Media Park. Dit onthult VVD-wethouder Lon Jooren in een interview in het Metropool Journaal, dat als ondertitel ‘berichten uit de regio Amsterdam’ draagt. Lees verder.
 • Haarlem 105 Radio zendt op Koninginnedag live uit vanaf de Botermarkt. De hele dag worden de activiteiten in de stad gevolgd zodat de thuisblijvers niets hoeven te missen en ook via de radio de sfeer kunnen proeven. Verslaggevers zijn in de hele stad aanwezig en komen ook artiesten optreden bij de Haarlem 105 Lounge. Langskomen kan natuurlijk ook. Haarlem 105 Radio is te beluisteren op FM 105.1 of via de tv.
 • Zeventien procent van de Nederlandse huishoudens gaat wel eens het internet op via zijn televisietoestel. Bijna de helft van de eigenaren van een ‘connected tv’ gebruikt de internetfunctie nooit. Lees verder.
 • De politie Amsterdam-Amstelland twittert live tijdens Koninginnedag. Wie zich aanmeldt als volger van de politie-tweets kan berichten verwachten over veiligheid en bereikbaarheid in Amsterdam. Het Amsterdamse korps zet Twitter sinds een jaar in om nieuws- en opsporingsberichten te verspreiden (AT5)