KPN houdt vast aan nieuwe kanaalnummers lokale omroepen

KPN gaat definitief met ingang van juli aanstaande de kanaalnummers van de lokale omroepen aanpassen. Overleg tussen de lokale omroepen en KPN heeft geen concreet resultaat opgeleverd.

Wijzigingen

Het telecombedrijf voert met ingang van 4 juli diverse wijzigingen door in haar dienst KPN Interactieve TV. Onderdeel van deze wijziging is dat lokale radio- en televisiezenders een nieuwe voorkeuzepositie krijgen. De omroepen krijgen in deze nieuwe indeling een kanaalnummer in de voorkeuzereeks 1000-1400 terwijl de lokale omroepen momenteel nog te vinden zijn op een beter toegankelijke positie bij de dienst KPN Interactieve Televisie.

Klachten

Lokale omroepen hebben boos gereageerd op deze wijziging en er zijn veel klachten binnengekomen bij de overkoepelende organisaties van lokale omroepen (de OLON) en streekomroepen (NLPO).

Geen concreet resultaat

Eind mei heeft overleg plaatsgevonden tussen het telecombedrijf en de NLPO over dit onderwerp maar concreet resultaat heeft het overleg niet opgeleverd. KPN ziet volgens de NLPO “geen mogelijkheid om van de voorgenomen wijziging af te zien”. Het bedrijf wil ook niet overwegen om de lokale omroepen op een andere kanaalpositie-range te plaatsen, bijvoorbeeld dichter bij de regionale omroepen.

“Onzeker en onduidelijk”

“Het feit dat met de kanaalnummerwijziging bij KPN de lokale publieke omroepen op een positie komen die zich weliswaar vrijwel direct onder de kanaalpositie van NPO1 bevindt doet daar niets aan af. Vooral niet omdat de provider geen enkele garantie kan bieden aan de lokale publieke omroepen dat deze positie op middellange/lange termijn behouden kan blijven. Daarmee blijft de vindbaarheid van de lokale publieke programmering bij KPN dus onzeker en onduidelijk.”, aldus de NLPO in een brief naar de provider die is geschreven naar aanleiding van het overleg met de telecomprovider.

“Onaangenaam verrast”

De NLPO geeft in de brief ook aan “onaangenaam verrast” te zijn dat zij als belangenbehartiger van de lokale omroepsector niet van tevoren en rechtstreeks door het telecombedrijf is “geconsulteerd over deze forse wijziging voor de publieke lokale omroepen in Nederland.”

De kanaalwijzigingen bij lokale omroepen bij KPN Interactieve Televisie per juli aanstaande zijn hier te vinden. De wijziging in kanaalnummers wordt ook doorgevoerd bij de merken Telfort en Xs4All.