ACM: KPN moet glasvezelnet openstellen

kpnTelecomprovider KPN moet zijn glasvezelaanbod voor de zakelijke markt delen met zijn concurrenten en hen tijdig informeren over nieuwe netwerken en diensten daarop. Andere providers kunnen daarop dan eigen telecomdiensten aanbieden. 

Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bepaald. De ACM verplicht KPN om zijn glasvezelnetwerken open te stellen voor zijn concurrenten. De telecomtoezichthouder heeft “vastgesteld dat KPN mede op basis van zijn zakelijke glasvezelnetwerken een machtspositie heeft”. Het gaat daarbij om de glasverbindingen voor bedrijven: Fiber to the Office (FttO). 

De ACM verplicht KPN verder om richting de andere telecomaanbieders op tijd aan te kondigen dat er nieuwe glasvezelaansluitnetwerken en -diensten worden ge├»ntroduceerd. Op die manier staan alle telecomaanbieders en KPN zelf op gelijke wijze aan de start om te concurreren om nieuwe klanten. Dat moet minimaal twee maanden vantevoren worden aangekondigd voor andere telecomaanbieders, aldus ACM. Gedurende die periode is het KPN verboden om al retail- en/of wholesaleproposities aan te bieden.