KPN start doorgifte regionale omroepen in HD-kwaliteit

Televisie-aanbieder KPN is per vandaag, dinsdag 27 september, gestart met de doorgifte van de publieke regionale omroepen in HD-kwaliteit. De doorgifte in HD-kwaliteit stond gepland voor donderdag 22 september. Kijkers bij KPN die gebruik maken van de dienst Interactieve TV kunnen de regionale omroepen nu in HD-kwaliteit bekijken.

KPN één van de eerste

“Al lange tijd wordt een groot deel van alle programma’s door de regionale publieke omroepen in HD geproduceerd, maar tot dusver waren ze alleen in deze betere beeldkwaliteit te zien via de eigen websites en apps. KPN distribueert als een van de eerste aanbieders nu naast het SD signaal óók het HD signaal.”, aldus de ROOS in een persbericht.

Geen HD-kwaliteit bij Digitenne

Voorlopig kunnen alleen abonnees met Interactieve TV van KPN de HD programma’s zien. Digitenne-abonnees moeten het nog doen met het SD signaal omdat Digitenne op dit moment niet geschikt is voor HD-uitzendingen. Behalve KPN biedt Kabel Noord sinds kort in Noord-Nederland Omrop Fryslân in HD aan. Ook Delta Kabel heeft plannen om de regionale omroep van de provincie Zeeland in HD-kwaliteit te gaan uitzenden. Het is nog niet duidelijk of KPN-dochters Telfort en XS4ALL de zenders ook in HD-kwaliteit gaan aanbieden.

Nieuwe kanaalnummers

De HD kanalen voor abonnees met Interactieve TV  zijn: TV Noord HD op 751, Omrop Fryslân HD op 752, RTV Drenthe HD op 753, RTV Oost HD 754 op, TV Flevoland HD op 755, TV Gelderland HD op 756, Omroep Brabant HD op 757, L1 TV HD op 758, NH HD op 759, RTV Utrecht HD op 760, TV West HD op 761, TV Rijnmond HD 762 en Omroep Zeeland HD op 763. De doorgifte van de SD-kanalen bij KPN verandert niet, de regionale omroepen blijven in SD-kwaliteit te bekijken op nummers 501 tot en met 514.

Ziggo: geen capaciteit

Kabelaar Ziggo zei eerder tegenover deze website geen plannen te hebben voor doorgifte van de regionale zenders in HD-kwaliteit. “Op dit moment hebben we geen capaciteit voor de uitzending van regionale zenders in HD. Mocht dat veranderen, dan zullen we dat ROOS laten weten,” aldus een woordvoerder van de kabelaar eerder tegenover Mediamagazine.

Eén reactie

  1. De omroepen zijn niet in SD kwaliteit te bekijken vanaf 701 t/m 714. Hier zijn o.a. de HD zenders van de NPO RTL, SBS te vinden.

    De SD kanalen van de regio omroepen zitten vanaf 501

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.