KPN start versnelde uitrol glasvezel voor 1 miljoen huishoudens

KPN heeft vandaag in Zwolle een start gemaakte met de versnelde uitrol van haar glasvezelnetwerk. Het telecombedrijf verwacht in de loop van het jaar gemiddeld 6.500 huishoudens per week op glasvezel aan te kunnen sluiten zodat eind 2021 circa 1 miljoen adressen extra en in totaal ruim 40% van de Nederlandse huishoudens toegang hebben tot het netwerk van de toekomst.

“Eerste schop in de grond”

Vandaag steken we de eerste schop in de grond met als doel om binnen drie jaar nog eens 1 miljoen huishoudens aan te sluiten op glasvezel, hét netwerk van de toekomst,” zegt Babak Fouladi, Chief Technology en Digital Officer bij KPN. “Daarmee kunnen we onze klanten nog beter bedienen en hen toegang geven tot een razendsnelle gigabit verbinding die dankzij de superieure infrastructuur ook stabiel en snel is tijdens drukke periodes.

Hogere eisen

Klanten stellen steeds hogere eisen aan hun vaste internetverbinding. Daarom rolt KPN versneld glasvezel uit, te beginnen in het Arnhemse Spijkerkwartier, de wijk De Biezen in Dongen, in Helvoirt en Noord-Oost Zwolle. Alleen via glasvezel is het uploaden van bestanden net zo snel als het downloaden. Op dit moment heeft KPN circa 30% van de huishoudens in Nederland, ruim 2,3 miljoen adressen, aangesloten op zijn glasvezelnetwerk.

KPN NetwerkNL

KPN NetwerkNL is verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het vaste netwerk van KPN. Aangezien het een open netwerk is, kunnen naast KPN ook andere providers hierover diensten aanbieden. De uitrol vindt verspreid plaats over heel Nederland. Zodra de werkzaamheden in een gemeente starten, worden de inwoners hierover van tevoren geïnformeerd.

Ziggo

Concurrent Ziggo gaat haar netwerk de komende jaren ook upgraden tot een zogenaamd 1 Gigabit-netwerk. De gemeente Utrecht zal als eerste worden aangesloten op dit netwerk. Er wordt in deze stad al een proef gehouden met dit snelle netwerk.

T-Mobile

Ook telecombedrijf T-Mobile ziet brood in het aanleggen van glasvezel. In de eerste helft van 2019 start T-Mobile met het aanleggen van glasvezel naar 30.000 particuliere en 3.000 zakelijke adressen in de Residentie.

Rotterdam

In Rotterdam is L2Fiber Rotterdam gestart met de aanleg van een glasvezelnetwerk voor Rotterdam. In december van het vorige jaar ging in de Rotterdamse wijk Kralingen de symbolische eerste schop in de grond.