(C) Mediamagazine

KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo verwerven mobiele frequentieruimte

Vandaag is de zogenaamde Multibandveiling afgerond. Drie partijen, KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hebben frequenties verworven in deze veiling.

Meer dan 1 miljard euro

De drie telecomaanbieders kunnen daarmee snelle mobiele communicatie zoals 5G aanbieden aan consumenten en bedrijven. Met deze veiling die op 29 juni is gestart, zijn zowel bestaande als nieuwe frequenties beschikbaar gesteld om aan de nog altijd groeiende datavraag te voldoen. De veiling heeft in totaal € 1.231.717.947 opgebracht.

Verloop veiling

Er zijn door middel van een meerrondenveiling in totaal 26 vergunningen verdeeld in de 700, 1400 en 2100 MHz frequentiebanden. Er hebben drie deelnemers meegedaan aan de veiling.

Biedronden

De veiling bestond uit twee fasen: de primaire fase en de toewijzingsbiedronde. In de primaire fase zijn 90 biedronden gehouden. Na afloop was duidelijk hoeveel vergunningen elke deelnemer heeft gewonnen én tegen welke basisprijs. Tijdens de toewijzingsbiedronde hebben deelnemers hun voorkeur aangegeven voor specifieke frequenties door een extra bedrag te bieden op de door hun gewenste combinaties.

Op basis van het totaalpakket aan biedingen ziet de frequentieverdeling er nu als volgt uit: