Kwalificatieduels Oranje verhuizen naar NOS

nosDe kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal voor het EK voetbal van 2016 én het WK van 2018 zijn de komende jaren te zien bij de NOS. Tot op heden waren deze wedstrijden te zien bij SBS6.

Eerder al bemachtigde de NOS de rechten van de eindtoernooien zelf. Vanaf komende zomer zijn hierdoor alle belangrijke wedstrijden van Oranje bij de NOS te volgen: van Brazilië 2014 tot en met Rusland 2018. Het gaat in totaal om twintig kwalificatie-interlands van het Nederlands elftal – uit én thuis – plus eventuele play-offs. De duels zijn live en op televisie, radio en internet te zien. Ook heeft de NOS de samenvattingsrechten verworven voor de EK- en WK-kwalificatieduels van de andere Europese landen.

Het is voor het eerst dat de televisierechten van de EK- en WK-kwalificatiereeks zijn verkocht door de Europese voetbalbond UEFA. Tot nu toe werden de rechten van de thuiswedstrijden verkocht door de KNVB, terwijl de rechten van de uitwedstrijden apart moesten worden aangekocht via een agentschap of via de bond in kwestie.

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport, is zeer tevreden: “Dit is wat wij journalistiek gezien al heel lang wilden. Het Nederlands elftal is een absoluut A-merk. Daar wil je alles van weten, alles van zien. Het is heel goed dat we nu het hele verhaal kunnen vertellen. Wij volgden Oranje natuurlijk sowieso al altijd en overal, maar nu zijn gelukkig ook de kwalificatiewedstrijden live bij ons te zien. Kwalificatie en eindtoernooi, het is de ideale combinatie. En door de nieuwe heldere opzet is het kwalificatietoernooi een stuk boeiender geworden, zodat we naast de live wedstrijden van Nederland op iedere speelavond een samenvattingsprogramma kunnen aanbieden, zoals we dat nu ook met de UEFA Champions League doen.”

Op zondag 23 februari 2014 is de loting voor de EK-kwalificatie en wordt bekend tegen wie Oranje het op weg naar de eindronde in 2016 in Frankrijk moet opnemen.