Landelijke radio via DAB+ in Oostenrijk van start

In Oostenrijk wordt vandaag gestart met de uitzendingen van een landelijk aanbod via de digitale ether (DAB+). Het netwerk zal in eerste instantie nog niet in heel Oostenrijk zijn te ontvangen.

Licentie

De Oostenrijkse toezichthouder KommAustria heeft vorig jaar voor een periode van tien jaar een licentie afgegeven aan het bedrijf ORS voor de exploitatie van het netwerk. Vandaag beginnen de eerste uitzendingen. In de regio’s Wenen en delen van Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en in Oberösterreich zal het signaal te ontvangen zijn.

Eind 2019 moeten ook de regio’s Graz en Linz voorzien van het digitale ether signaal middels DAB+. Eind 2020 moet ook in de gebieden rond Bregenz, Innsbruck, Salzburg, St. Polten, Klagenfurt, Wolfsberg en Sudburgenland het digitale signaal te ontvangen zijn. Het netwerk moet dan 83 procent van de Oostenrijkse bevolking van het DAB+-signaal kunnen voorzien.

Aanbod

Via het DAB+-netwerk zijn vanaf dinsdag in ieder geval de volgende zenders te beluisteren ERF Plus, Radio 88.6, Arabella Relax, ENERGY,  Jö Live, Rock Antenne, Klassik Radio,en Technikum One.

Geen publieke radio

De publieke omroep van Oostenrijk, ORF,  en grote commerciële radiozenders zullen voorlopig niet te horen zijn via DAB+. Deze radiozenders hebben eerder aangegeven meer te zien in het uitzenden via de 5G-techniek.

ORS, het bedrijf dat het digitale netwerk gaat bouwen en exploiteren, is overigens een dochterbedrijf van de publieke omroep van Oostenrijk.

Meer informatie over DAB+ in Oostenrijk via https://dabplus.at/

Sociale media: