Lege etherfrequentie blijft in handen van Open Rotterdam

De ongebruikte etherfrequentie van de lokale omroep van Rotterdam, Open Rotterdam, blijft in de huidige vergunningsperiode in handen van deze omroep. Dit blijkt uit het antwoord van minister Kamp (Economische Zaken) op eerder gestelde kamervragen.

Gestopt met radio

Open Rotterdam verzorgt sinds een aantal maanden geen radio-uitzendingen meer via deze frequentie. De omroep richt zich alleen nog op haar online- en televisieactiviteiten en is gestopt met het verzorgen van radio-uitzendingen via de 93,9 MHz. Vanuit zowel de lokale politiek in de havenstad als de landelijke politiek zijn er vragen gesteld over het feit dat etherfrequentie voor de lokale omroep nu ongebruikt is. Er zouden diverse initiatieven in de startblokken staan om de frequentie over te nemen van Open Rotterdam. Open Rotterdam had eerder aangegeven in de media dat de vergunning was teruggegeven aan het Agentschap Telecom.

Frequentie

Minister Kamp geeft achter aan dat het wettelijk gezien niet mogelijk is om de frequentie toe te wijzen aan een andere gegadigde dan de huidige lokale omroep: “De wet voorziet niet in de mogelijkheid om een frequentie die bestemd is voor lokale publieke radio-omroep door Agentschap Telecom toe te laten wijzen aan andere gegadigden dan de door het Commissariaat voor de Media aangewezen lokale publieke omroep in die gemeente”, aldus de minister in antwoord op kamervragen van de Tweede Kamer-leden Oosenbrug en Mohandis van de PvdA.

Overleg

Wel geeft de minister aan dat het mogelijk is dat een derde partij in overleg treedt met Open Rotterdam en de gemeente Rotterdam, om namens de omroep en op de voor Open Rotterdam gereserveerde frequentie een lokaal radioprogramma te verzorgen dat verder voldoet aan de voor lokale publieke omroep geldende regels. Eerder al had het Rotterdamse college aangegeven dat initiatieven voor een Rotterdamse radiozender welkom zijn maar dat Open Rotterdam als enige recht heeft op de subsidie die vanuit de gemeente Rotterdam wordt verstrekt.

 

Eén reactie

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.