Legendarische zendmasten in Luxemburgse Marnach ontmanteld

Deze week zijn de drie middengolfzendmasten in het Luxemburgse Marnach ontmanteld. Op de locatie komt een asielzoekerscentrum voor 300 vluchtelingen.

Radio Luxemburg 208

Vanaf de zendlocatie in Marnach werd al sinds 1 januari van dit jaar niet meer uitgezonden.Via het zendstation dat in 1995 is gebouwd, zijn jarenlang de uitzendingen van het populaire Engelstalige programma Radio Luxemburg 208 uitgezonden. De Engelstalige uitzendingen van Radio Luxemburg waren ook in Nederland te ontvangen en genoot een grote populariteit onder de jongeren destijds.

Popradio

Radio Luxemburg was de enige radiozender dat popmuziek liet horen. Er was zelfs enige tijd een speciaal Nederlands programma te horen op de Luxemburgse zender. Later werd het aanbod van popradio pas aangevuld met de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal. De Engelstalige uitzendingen van Radio Luxemburg via de middengolf werden in 1991 gestaakt.

1440 kHz

Via de middengolfzender op 1440 kHz vanuit Marnach was tot eind 2015 overdag nog een aantal uren een Duitstalig-programma te horen onder de naam RTL Radio Deutschlands Hit-Radio. In de avonduren werd er op de frequentie zendtijd gehuurd door een Chinse radiozender: China Radio International. Op 1 januari 2016 ging de stekker definitief uit de middengolfzender.

Ontmanteld

Afgelopen week zijn de drie overgebleven zendmasten van ongeveer 100 meter neergehaald. De locatie zou in eerste instantie worden omgebouwd tot bedrijvenlocatie voor mediabedrijven. Deze plannen zijn echter voorlopig van de baan. De locatie zal nu worden omgebouwd tot asielzoekerscentrum waar ongeveer 300 vluchtelingen een plaats kunnen krijgen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.