Leiden kiest voor Sleutelstad als lokale omroep

De gemeenteraad in Leiden wil Sleutelstad aanwijzen als publieke lokale omroep voor de stad voor de komende vijf jaar. Dit heeft de gemeenteraad unaniem gekozen. Momenteel is Unity FM/TV nog de lokale omroep voor de de gemeente Leiden. Sleutelstad zal een programma gaan brengen in opdracht van de Stichting RTV Lorelei.

Buurgemeenten

Of Sleutelstad inderdaad de lokale omroep wordt voor de Leidse regio hangt ook af van de keuze van de buurgemeenten Zoeterwoude, Oegstgeest en Voorschoten. De definitieve beslissing doet echter het Commissariaat voor de Media. Hierbij volgt het Commissariaat voor de Media vaak de keuze van de gemeente.

Commissariaat voor de Media

Begin 2018 buigt het Commissariaat voor de Media zich over de adviezen en bepaalt uiteindelijk welke omroep zich de komende vijf jaar mag inzetten als publieke omroep voor Leiden, Zoeterwoude, Oegstgeest en Voorschoten.

Commerciële omroep

Momenteel is Sleutelstad al actief in de Leidse regio met de regionale commerciële radiozender Sleutelstad FM. Wanneer de  publieke vergunning voor de lokale omroep naar Sleutelstad gaat zullen de uitzendingen als commerciële radiozender worden
stopgezet.

Unity FM/TV

De licentie van de huidige lokale omroep vergunning is in handen van de Stichting Holland Centraal. Via deze licentie wordt door een productiebedrijf de zenders Unity FM en Unity TV uitgezonden. Daarnaast is Unity FM/TV ook mediapartner van de regionale omroep Omroep West.

Voor de lokale omroep van Leiderdorp is hetzelfde productiebedrijf actief met de radiozender Unity NL.

Sociale media: