Lokale omroepen voorlopig nog niet via DAB+

De publieke lokale omroepen in Nederland zijn voorlopig nog niet te ontvangen via de digitale ether (DAB+). Een pilot hiervoor die voor dit jaar gepland staat is uitgesteld.

Lokalo’s nog niet via DAB+

Alle landelijke en regionale radiozenders zenden inmiddels uit via DAB+: digitale radio via de ether. De honderden lokale omroepen in Nederland zijn echter nog niet te ontvangen in de digitale ether. De OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, wil graag zo snel mogelijk gaan uitzenden via DAB+. De technische implementatie van het digitaal uitzenden van de honderden lokale omroepen heeft wel wat voeten in de aarde.

Samenwerken

Voor het uitzenden van DAB+ zullen lokale omroepen moeten samenwerken om gezamenlijk een een multiplex voor een bepaalde regio te gaan exploiteren. Om na te gaan of het uitzenden van lokale omroepen via deze multiplexen met een beperkt bereik mogelijk is wil de OLON een aantal pilots uitvoeren. Het was de verwachting dat dit jaar gestart zou kunnen worden met deze pilots. Het ziet er echter naar uit dat de start hiervan is uitgesteld tot in 2016.

Pilot in 2016

“We hebben overleg gehad met Agentschap Telecom en het Minister van Economische Zaken maar het blijkt lastig om duidelijkheid te krijgen over de exacte implementatie mogelijkheden. De technici gaan hier de komende weken verder over in overleg. Dit betekent dat ook de twee pilots wat gaan opschuiven naar volgend jaar.”, aldus Marcel Mokveld van de OLON tegenover deze website.

Wanneer de twee pilots volgend jaar succesvol zijn kan er een start worden gemaakt met het uitzenden van lokale radio via DAB+. Wanneer alle lokale omroepen via DAB+ zullen gaan uitzenden is momenteel nog niet duidelijk.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.