Lokale omroepen in Noord- en Oost Groningen binnenkort via DAB+

Binnen afzienbare tijd zullen een aantal lokale omroepen in Noord- en Zuidoost Groningen te horen zijn via DAB+. De lokale omroepen hebben met hun uitzendingen via de digitale ether een primeur in Nederland .

Radio Westerwolde

Het initiatief van de digitale uitzendingen via de ether komt van Jan van de Vries, technicus bij Radio Westerwolde. Radio Westerwolde is één van de lokale omroepen die onderdeel uitmaakt van het samenwerkingsverband Groningen 1 (G1). Naast Radio Westerwolde maken ook pnder andere ook Havenstad FM, Radio Compagnie en RTV Logo onderdeel van dit samenwerkingsverband. Deze lokale omroepen zullen binnen een aantal maanden in de regio rond Vlagtwedde te horen zijn via DAB+.

Kanaal 7B

De omroepen in regio Noord- en Zuidoost Groningen gaan uitzenden via kanaal 7B. In eerste instantie wordt er één DAB+-zender aangezet waarop het signaal van de lokale omroepen te horen is. In een tweede fase zal er nog een extra steunzender worden bijgeplaatst.

Ervaring opbouwen

De Vries geeft tegenover Mediamagazine.nl aan dat in eerste instantie ervaring zal worden opgebouwd met de software waarmee het DAB+-signaal wordt gemaakt. In de tweede fase zal middels een extra steunzender worden gekeken of het signaal via meerdere zenders kan worden uitgezonden. Volgens de Vries staat het Agentschap Telecom zeer positief tegenover de DAB+-uitzendingen van de lokale omroepen.

Buiten OLON om

Vorig jaar gaf de OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, aan dat er ook vanuit deze organisatie wordt gekeken om DAB+-uitzendingen voor lokale omroepen mogelijk te maken. Tot op heden zendt echter geen enkele lokale omroep uit via de digitale ether maar daar komt met de uitzendingen de omroepen die samenwerken onder de noemer ‘Groningen 1’ nu een einde aan. De uitzendingen via de digitale ether in Groningen worden echter op initiatief van de omroepen zelf in de lucht gezet zonder hulp van de OLON.

De Vries hoopt binnen enkele weken te kunnen starten met de proefuitzendingen via DAB+ voor de lokale omroepen in de regio Vlagtwedde.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.