M7 Group reorganiseert Astra1 transponders na einde SD-uitzendingen NPO

Vandaag is een einde gekomen aan de SD-uitzendingen van NPO 1 en NPO 2 op de Astra 1 satelliet. M7 Group, de eigenaar van onder andere de satellietpakketten Canal Digitaal (Nederland), TV Vlaanderen en TeleSat (Franstalig Belgie), kondigde een jaar geleden aan te stoppen met de SD-uitzendingen van de reguliere Nedelandse zenders.

HD-uitzendingen

De HD-uitzendingen van de NPO/RTL/SBS-zenders zijn op de Astra3-positie te vinden. Tegelijkertijd is Canal Digitaal de enige aanbieder die HD-only-versies uitzendt indien aangeboden, en geen SD-versies meer aanbiedt. Daarmee heeft Canal Digitaal in navolging van de zusterpakketten TV Vlaanderen en TeleSat de operatie tot het switchen naar HD-only voltooid.

TeleSat met RTBF/RTL-zenders naar Hotbird

M7 Group heeft aangekondigd de RTBF (La Une, La Deux en La Trois alsmede de 5 RTBF radiozenders) en de franstalig Belgische RTL-zenders (RTL-TVI, Club RTL, Plug RTL en de radiozenders Bel RTL, Radio Contact en Mint) te verhuizen naar de Hotbird-satelliet.

De eerste jaren van het bestaan van TeleSat zonden deze kanalen al uit op de Hotbird, maar eind 2011 werden deze naar de Astra1 overgeheveld. Nu keren deze zenders aldus terug naar de Hotbird, waar al een deel van het TeleSat-aanbod te vinden is. Eind dit jaar stoppen de Franstalige Belgische zenders op de Astra1; op 15 december zal een tekst in beeld komen op de Astra1-zenders; de Franstalige Belgische zenders startten dinsdag jl. de uitzendingen op de Hotbird-transponder met de frequentiegegevens 10930 H DVB-S2 8PSK Symb.Rate 30000 FEC 2/3.

Transponder 105 blijft

Transponder 105 (12515 GHz H) blijft in gebruik door M7 Group. Op deze transponder zaten oorspronkelijk de NPO- en SBS-zenders in SD. M7 Group is deze dagen bezig AB3 (voor TeleSat), de erotische zenders Brazzers TV, Hustler TV en de ten behoeve van AustriaSat uitzendende Duitse zenders Kabel 1 Classic, AXN, Eurosport2 Deutschland, Sportdigital en Planet over te hevelen naar deze transponder die in DVB-S wordt uitgezonden.

De verwachting is dat de transponder die oorspronkelijk voor TeleSat en TV Vlaanderen op de Astra1 werd gebruikt eind dit jaar terug wordt gegeven aan Astra-eigenaar SES. De infokanalen van TV Vlaanderen en Canal Digitaal zijn inmiddels ook op de Astra 3 actief geworden.

NPO Radio 1 verdwijnt op Astra1?

Ook VRT Radio 1 en VRT Radio 2 zullen ook naar de 12515 H worden overgeheveld opdat breed satellietbereik wordt behouden voor deze Vlaamse radiozenders, aangezien deze vrij uitzenden op satelliet. NPO Radio 1 die als enige Nederlandse radiozender nog op de Astra1 uitzendt, zal naar verwachting eind dit jaar haar uitzendingen aldaar moeten staken.

De NPO-radiozenders zijn op satelliet op de Astra3B te beluisteren, een satellietpositie die alleen voor Vlaanderen, Nederland en Tsjechië/Slowakije gangbaar is.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.