Meer duidelijkheid over DAB+-aanbod Publieke Omroep

Met de bekendmaking van het Concessiebeleidsplan 2016-2020 van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) lijkt er ook meer duidelijkheid te komen over de plannen die de NPO heeft met het aanbod van digitale radiozenders via de ether (DAB+) van de NPO.

Radio 6 Soul and Jazz, NPO Radio 2 Top 2000 en Nieuws 24 verdwijnen

Uit het Concessiebeleidsplan van de NPO blijkt dat Radio 6 Soul and Jazz verdwijnt als radiozender en zal dus ook niet meer te horen zijn via DAB+. Ook de uitzendingen Nieuws24 en Radio 2 Top 2000 worden door de NPO stopgezet. Daarnaast worden de uitzendingen van een groot aantal webkanalen stopgezet. Wat overblijft zijn de publieke radiozenders NPO Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5 en FunX en een aantal subkanalen per radiozender. Deze radiozenders zullen zowel te horen zijn via internet als DAB+.

NPO 3 FM KX Radio en NPO Radio 5 Sterren.nl

Radio 2 krijgt een nieuwe subzender met Soul en Jazz-muziek onder de naam: NPO Radio 2 Soul & Jazz. Naast NPO 3FM Alternative zal ook NPO 3 FM KX Radio worden toegevoegd aan het DAB+-aanbod van de NPO. Daarnaast zullen ook de radiozender NPO Evenement en Nieuws, NPO Radio 4 Eigentijds, NPO Radio 5 Sterren.NL, NPO FunX Slow Jamz, NPO FunX Dance en de nieuwe themazender NPO FunX Turkpop worden toegevoegd aan het DAB+-aanbod van de Nederlandse Publieke Omroep.

Het DAB+-aanbod van de NPO telt straks vijftien radiozenders en zal in de loop van dit jaar in vrijwel heel Nederland (outdoor) te ontvangen zijn via kanaal 12C. In de komende maanden zal hiervoor de dekking van het DAB+-netwerk van de NPO in bepaalde gebieden worden verbeterd.

In het zogenoemde Concessiebeleidsplan 2016-2020 moet de NPO, het centrale bestuur in Hilversum dat onder meer de programmering van tv en radio bepaalt, aan het ministerie van OCW laten weten wat ze de komende jaren gaan doen. Dat leidt tot nieuwe prestatieafspraken tussen omroep en ministerie.