Meer radiozenders op regionale DAB+-kavels

Sinds vandaag, zondag 1 november, is het aantal radiozenders op de diverse regionale DAB+ -kavels uitgebreid. Onder andere RADIONL, Groot Nieuws Radio, Amor FM en Joy Radio hebben hun bereik via DAB+ hierdoor uitgebreid.

Restcapaciteit

De uitbreiding van de radiozenders maakt onderdeel uit van de verdeling van de zogenaamde restcapaciteit op de diverse DAB+-kavels. Deze ruimte op de regionale kavels in noord, oost, zuid en zuidwest Nederland is overgebleven nadat de publieke- en commerciële radiozenders eerder dit jaar zijn gestart met hun uitzendingen via DAB+. Op elk regionaal kavel is ruimte voor 18 radiozenders maar deze ruimte wordt nog niet in alle
regios volledig benut.

West Nederland

Alleen op het regionale kavel in West Nederland (kanaal 8A) is geen ruimte meer beschikbaar op het kavel. Momenteel zenden er op dit kavel 17 zenders uit. De ruimte die nog onbenut is hoort toe aan de vergunning voor de middengolffrequentie 1485 kHz. Aangezien deze vergunning niet is vergeven worden er ook geen uitzendingen via DAB gedaan. De verwachting is dat deze ruimte voorlopig onbenut blijft.

30 vergunningen verleend

De DAB+-kavels van andere regio’s hebben nog wel capaciteit over. Deze restcapaciteit die bestond uit 34 kanalen is in augustus verdeeld door het Agentschap Telecom.
Alleen commerciële radiozenders die al recht hebben een vergunning op een regionaal DAB+-kavel konden zich inschrijven op andere regionale kavels. Het Agentschap Telecom heeft uiteindelijk 30 vergunningen verleend voor de regionale commerciële radiozenders op de diverse kavels.  Vier kanalen in het kavel voor Zuidwest Nederland zijn niet verdeeld. In december zullen deze kanalen alsnog worden verdeeld.

Noord en Oost Nederland

Sinds vandaag zijn de meeste radiozenders die extra vergunningen hebben verkregen gestart met hun uitzendingen via de diverse regionale DAB+-kavels. In Noord Nederland (kanaal 9D) zijn Amor FM, Groot Nieuws Radio, Radio Maria, Joy Radio, Groot Nieuws Radio, Simone FM en Wild FM gestart met hun uitzendingen.

Zuid Nederland

In Zuid Nederland (kanaal 7A) zijn nu alle regio-edities van de regionale commerciële radiozender 8FM te ontvangen. Daarnaast zijn de radiozenders RadioNL editie Gelderland, Groot Nieuws Radio, Radio Royaal, KBC Radio/Seagull en Amor FM nu te ontvangen in Noord-Brabant en Limburg via DAV+. 8FM zendt haar regio-edities uit in bitrate van 48 kbps. De overige radiozenders zijn te horen in een bitrate van 64 kbps.

In Zuidwest Nederland (kanaal 9D) zijn onder andere Amor FM, Radio Decibel, Radio Royaal, Radio Maria, KBC Radio/Seagull, Wild FM en Groot Nieuws Radio toegevoegd.

Een actueel overzicht van de diverse radiozenders per regionaal DAB+-kavel vind je hier.

Tweets

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.