Middengolffrequentie 891 kHz inzetbaar voor kleinvermogen middengolf

Vanaf 1 januari is de middengolffrequentie 891 kHz in Hulsberg inzetbaar voor vergunningen voor kleinvermogen middengolfzenders. Dit heeft het Agentschap Telecom meegedeeld.

Radio 538

De middengolffrequentie 891 kHz was tot half november in gebruik door de commerciële radiozender Radio 538. Radio 538 zond sinds 2003 uit via de frequentie in Zuid-Limburg. De radiozender heeft geen FM-dekking in Zuid-Limburg en kon via de middengolfzender toch dit gebied bereiken.

DAB+ en Internet

De zender geeft echter aan dat het belang van uitzenden via de middengolf steeds kleiner wordt. Luisteraars in Zuid-Liburg kunnen Radio 538 sinds een aantal jaren ook ontvangen via DAB+. Daarnaast is luisteren via Internet steeds populairder geworden.

Terug naar de overheid

Radio 538 heeft haar uitzendingen via de middengolf sinds half november gestaakt. De frequentie wordt per 31 december aanstaande teruggegeven aan de overheid.

Kleinvermogen middengolf

Het Agentschap Telecom gaat de frequentie per 1 januari aanstaande inzetten voor kleinvermogen middengolfzenders tot maximaal 100 Watt. Deze frequentie is alleen beschikbaar voor vergunningen in de provincie Limburg en delen van de provincies Gelderland en Noord-Brabant. Voor de frequentie 1251 kHz die voorheen ook in gebruik was vanuit Hulsberg wordt al een zelfde beleid gehanteerd.

Aanvragen

Sinds mei van dit jaar is het mogelijk om vergunningen aan te vragen voor kleinvermogen middengolfzenders. Vooral voor de categorie van kleinvermogen middengolfzenders tot 100 watt is er veel vraag naar frequenties.

Frequenties

Niet alle aanvragen kunnen momenteel door het Agentschap Telecom worden gehonoreerd. De verwachting is dat er vanaf september 2017 nog een aantal frequenties beschikbaar komen.

Quality Radio BV

De huidige vergunningen van Quality Radio BV worden hoogstwaarschijnlijk niet verlengd. Quality Radio BV zendt uit op de middengolffrequenties 1224 kHz, 1332 kHz en 1584 kHz. De verwachting is dat deze frequenties ook beschikbaar komen voor laagvermogen middengolfzenders.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.