Middengolfzendmast Lopik ontmanteld

Vanochtend is de middengolfzendmast in Lopik ontmanteld. De zendmast had door het stopzetten van de middengolfuitzendingen van Radio Maria geen functie meer.

Snij-explosieven

Rond 10.00 uur werd de 196 meter hoge zendmast neergehaald. Voor het neerhalen van de mast worden snij-explosieven uit Duitsland gebruikt om de tuien mee door te snijden. Twee bedrijven uit Twente mochten de werkzaamheden in opdracht van de eigenaar van de zendmast, NOVEC, uitvoeren. Ook een kleinere reserve middengolfzendmast is vandaag ontmanteld.

Radio Maria

Op 1 september werden de middengolfuitzendingen van Radio Maria via de middengolffrequentie 675 kHz gestaakt via de zendmast nabij IJsseltstein. De middengolfzender en de daarbij behorende zendmast was daardoor niet meer in gebruik. Voor de uitzendingen van FM, DAB+ en Digitenne wordt gebruik gemaakt van de meer dan 300 meter hoger Gebrandytoren in IJsselstein. Radio Maria zelf onderzoekt nog of de uitzendingen via de middengolf hervat kunnen worden.

675ClassicRadio gaat voorlopig niet door

De nieuwe radiozender 675ClassicRadio had eerder plannen om te gaan uitzenden via de vrijgekomen middengolffrequentie 675 kHz. Ruud Poeze, initiatiefnemer van nieuwe radiozender is teleurgesteld over het neerhalen van de zendmast. “Ik begrijp niet waarom NOVEC zo’n haast heeft met de sloop”, zegt Ruud Poeze tegenover RTV Utrecht. “Er gaan al langer verhalen over achterstallig onderhoud en veiligheid, maar volgens deskundigen die de mast van dichtbij hebben bekeken en waarmee we hebben gesproken valt het allemaal reuze mee.”

Uitgebreide geschiedenis van de zendmast in Lopik is te vinden via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Middengolfzender_Lopik

Filmpje neerhalen zendmast:

Ontmanteling reserve mast:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.