“Museum COMM niet in acute financiële problemen”

Museum COMM in Den Haag heeft nog niet te maken met acute financiële problemen. Het voormalige PTT Museum moest deze week afscheid nemen van haar directeur.

Problemen

Uit een publicatie van website Follow The Money bleek dat museumdirecteur Tobias Walraven jaarlijks grote bedragen voor zichzelf declareerde. Ook huurde hij voor een bedrag van bijna 400.000 euro bedrijven in waarvan hijzelf bestuurder en aandeelhouder was. Op basis van deze negatieve berichtgeving besloot de directeur op te stappen. Daarnaast heeft het museum te kampen met tegenvallende bezoekersaantallen.

Herstart

In november 2017 ging het vernieuwde museum COMM van start. Het Museum voor Communicatie aan de Zeestraat in Den Haag sloot haar deuren in het voorjaar van 2016 om een grootschalige verbouwing te ondergaan. Sindsdien blijven de bezoekersaantallen achter bij de verwachtingen.

Geen acute problemen

Volgens de Haagse wethouder van cultuur, Robert van Asten (D66) staat het museum echter niet op omvallen en hoeft de gemeente nog niet financieel bij te springen. “Daarvoor is het nog veel en veel te vroeg. Het museum staat niet op omvallen. Er is een hoop gedoe geweest over het salaris van de directeur, maar laten we voornamelijk kijken wat het museum nog kan betekenen voor de stad.”, aldus Van Asten op de lokale omroep Den Haag FM.

Overigens kan de gemeente niet zomaar ingrijpen bij het museum omdat het een particulier museum is. “We kijken naar alles wat er in onze stad gebeurt, maar als het een particulier initiatief is, dan heb je daar als gemeente geen directe verantwoordelijkheid voor en geen mogelijkheid om te sturen. Dus we gaan er heel goed naar kijken wat er met dat pand en de collectie gaat gebeuren“, aldus de D66-wethouder.

Het Nederlandsche Postmuseum

Museum COMM is in 1929 opgericht als Het Nederlandsche Postmuseum In 1989 werd de naam van het museum aangepast naar PTT Museum en in 1999 ging het museum verder als Museum voor Communicatie. In het voorjaar van 2016 werd het museum gesloten voor een grote verbouwing om in november 2017 van start te gaan als Museum COMM. Het museum is gevestigd aan de Zeestraat in Den Haag.

Sociale media:

 

Tags voor dit artikel