Nederland richting één miljoen radio’s met DAB+

Het aantal radio’s dat beschikt over ontvangst van digitale radio (DAB+) groeit richting de één miljoen radio’s. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GFK en Jato Dynamics. In het laatste kwartaal van het voorgaande jaar werden er in totaal 52.000 radio’s verkocht met DAB+-ontvangst.

Richting de één miljoen

Begin 2018 waren er in totaal rond de 885.000 radio’s met DAB+ verkocht in Nederland. Het gaat hierbij om zowel losse portable radio’s als autoradio’s. Uit de cijfers blijkt ook dat van alle nieuwe auto’s die in 2017 in Nederland werden verkocht er 37 procent wordt verkocht met de mogelijkheid tot ontvangst van het DAB+-signaal. Een jaar eerder was dit percentage nog 26 procent aldus onderzoeksbureau GFK en Jato Dynamics.

CBS

In november van het voorgaande jaar kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek ook al met cijfers waaruit blijkt dat het bezit van radio’s met DAB+ is toegenomen in Nederland. Had in 2016 nog 6 procent van de Nederlanders de beschikking over een dergelijke radio, in 2017 is dit percentage gestegen naar 11 procent. Ook de naamsbekendheid van DAB+ is in 2017 verder toegenomen zo bleek toen uit cijfers van het CBS.

Week van de digitale radio

Om digitale radio via de ether nog verder onder de aandacht te brengen zal er ook dit jaar weer een week van de digitale radio worden georganiseerd. Radiozenders zullen in deze week extra aandacht schenken aan digitale radio via de ether. Deze week zal dit jaar in juni worden gehouden.