“Nederlanders hebben weinig zorgen over nepnieuws”

Nederlanders maken zich, in verhouding tot andere landen, weinig zorgen over nepnieuws. In totaal maakt 30% van de Nederlanders zich zorgen over wat waar en wat niet waar is op het internet. Daarmee neemt Nederland een bijzondere positie in. Het staat met afstand op de laagste plek van 37 onderzochte landen.

Zorgen

Dat staat in de Mediamonitor en het Reuters Digital News Report voor Nederland, dat het Commissariaat voor de Media vandaag uitbrengt. Gemiddeld maakt 54% van de respondenten uit alle onderzochte landen zich zorgen over nepnieuws.

Nederlanders geven aan zich het meeste zorgen te maken over verhalen waarin feiten worden verdraaid om een bepaald doel te bereiken of die volledig zijn verzonnen om politieke of commerciële redenen. Zij denken dat zij van alle vormen van verkeerde informatie met name slechte journalistiek tegen komen, in de vorm van feitelijke fouten, vereenvoudigde verhalen of misleidende koppen.

Groot vertrouwen in nieuwsmedia

Maar liefst 59% van de Nederlanders is het er mee eens of zeer mee eens dat je nieuws in Nederland kan vertrouwen. Dat is na Portugal en Finland, het grootste vertrouwen in Europa.

Slechts 11% van de Nederlanders zegt geen vertrouwen te hebben in de nieuwsmedia.Ten opzichte van andere Europese landen is dat de laagste score. Het meeste vertrouwen geniet de NOS, gevolgd door RTL Nieuws en NU.nl. Daarna volgen de landelijke kranten.

Afbeelding:

Bron: website Commissariaat voor de Media